RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Renteoppgang største trussel mot aksjemarkedet

Sist oppdatert:
Skagen-fondene og Kristoffer Stensrud ser sterkere vekst i verdensøkonomien og stadig bedre selskapsresultater, men værer samtidig en fare i rentemarkedet
Lave styringsrenter, stigende risikotoleranse og flere signaler om vekst i verdensøkonomien gir gode aksjemarkeder, påpeker Skagen-fondene i sin månedsrapport for september.

Men det ligger en trussel mot fortsatt oppgang i aksjemarkedene i rentemarkedet.

- Etter den kunstig lave bunnen for de lange rentene i juni har vi sett et stigende avkastningskrav og en til dels kraftig reaksjon opp igjen for obligasjonsrentene. Men, denne reaksjonen kommer først og fremst som følge av at markedet forventer bedrede konjunkturer, heter det.

- Hvis imidlertid risikopremiene for selskapslån øker igjen, og obligasjonsrentene av den grunn stiger videre, er vi mer bekymret. Det maner til forsiktighet i aksjemarkedet. Med stigende mulighet for globalt synkronisert oppsving i obligasjonsrentene blir det konkurranse om likviditeten, og penger kan flyte over fra aksje- til obligasjonsmarkedet – med fallende aksjekurser som resultat, heter det videre.

Men ellers er bildet positivt.

- Siden høsten 2001 har vekstimpulsene for et globalt oppsving blitt stadig sterkere. De fleste land har gjennom utstrakt bruk av rente- og skattevåpenet ført økonomisk stimulerende politikk, skriver Skagen.

Hittil har veksten primært kommet i Asia utenom Japan.

- Gjennom 2003 har imidlertid signalene blitt stadig sterkere på at vi står foran et godt koordinert globalt oppsving. Stigende forbruk i USA, og et Kina som fortsatt er den store trekkraften i Asia, samt stigende optimisme i Europa, er de sentrale bidragsyterne, heter det.

- Årets største positive overraskelse er at den amerikanske økonomien ser ut til å ha beholdt vekstkraften, skriver Skagen.

- Råvaremarkedene har utviklet seg positivt de siste månedene. Spesielt markant er stigningen for industriråvarer, som bekrefter oppsvinget for den globale økonomien, skriver forvalerne videre.

- Den underliggende veksten globalt blir bekreftet av meget sterke fraktmarkeder, hvor spesielt tørrlast og containerratene ligger tett på historiske rekordnivåer, fortsetter de.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere