- Rentepause neste år

Rentehoppene vil stå i kø helt frem til sommeren. Men så kan du puste ut, tror sjeføkonom.

19.05.08 00:02

Den sterke veksten i norsk økonomi gjør økonomene skråsikre på at det vil komme rentehevinger fra Norges Bank i i jevnt tempo fremover.I dag viste kredittveksten en oppgang på 14,6 prosent, og samtidig kom NAV med tall som viste en ledighet på 2,1 prosent.Les om kredittveksten her:

Gjeldsveksten dabber av

Doblet på fem år

- Norsk økonomi viser sterk vekst i en verden som går dårligere. Selv om dagens kredittvekst var lavere enn ventet, er det fortsatt en doblingsrate på fem år i kredittvolum hos de norske bankene, påpeker sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities.Samtidig er det rekordlav ledighet i landet. Dagens sesongjusterte tall viser en total ledighet på 64.900 personer i november. Det tilsvarer 2,1 prosent av arbeidsstyrken. Det er den 13. måneden på rad med fall i ledigheten. Samtidig skriker bedriftene etter arbeidskraft. Og det igjen kan presse lønningen videre opp.Les mer om dagens ledighetstall her:

Ledigheten truer renten

- Det viktigste er at antall ledige stillinger forstetter å stige, og lavere ledighet til vinterenSpår 4,5 - så pause

- Det tallene nå viser er at denne veksten gjør at arbeidsfolk får bedre råd, og at vi dermed nærmer oss inflasjonsmålet på 2,5 prosent, sier Jan Andreassen til NA24.Disse indikatorene gjør i sum at Norges Bank får en enklere jobb fremover, tror sjeføkonomen. Han spår at rentenivået vil stabilisere seg på lave 4,5 prosent om ett år.- Årsaken til det er at vi tror på en styrket kronekurs fremover. Selv om det alltid er usikkert hvor mye vekt som legges på kronekursen, vil en styrking av kronen på 6-7 prosent frem til våren, trolig få Norges Bank til å ta en pause i rentesettingen, tror Andreassen.Dermed spår han en styringsrente fra Norges Bank på 4,5 prosent om ett år.- Det vil komme renteheving på hvert møte frem til april, så en kvarting til før sommeren. Deretter tror vi det blir en pause, sier Andreassen.Venter hint fra Norges Bank

Sjeføkonom Tharald Stray Laastad i Pareto venter snarlige signaler fra sentralbanken om det kommer renteheving på neste rentemøte 13. desember.Visesentralbanksjef Bergo skal holde foredrag torsdag mens sentralbanksjef Gjedrem skal holde foredrag på fredag.- Med alle de sterke tallene vi har fått i Norge i det siste, mener vi det er overveiende sannsynlig at Norges Bank vil øke renten 13. desember. Da dette på ingen måte er gitt i Inflasjonsrapport 3/06, kan derfor Bergo eller Gjedrem benytte anledningen til å forberede markedet på en renteøkning 13 desember, skriver Laastad i sin morgenrapport torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.