RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Respekt, personkjemi og Høyre-lim

Erling Lae ogf Sylvi Listhaug
Erling Lae ogf Sylvi Listhaug Foto: Scanpix/Frp
Her er Oslo-byrådets oppskrift på borgerlig suksess.

- Gruppeleder Svenn Kristiansen i Frp har vært veldig viktig. Han er en kjernekar og har aldri brutt et løfte, sier byrådsleder Erling Lae (H).

Byrådslederen får tilsvarende skryt av nestlederen i byrådet, Sylvi Listhaug (Frp):

- Det handler om å ha respekt for hverandre og god personkjemi. Erling Lae har vært veldig viktig i samarbeidet. Han er en dyktig leder.

- Mulig nasjonalt
Men det handler ikke bare om Høyre og Frp, fastslår byrådsleder Erling Lae. Han sier at grunnlaget for det sittende byrådet i hovedstaden er samarbeid mellom alle de borgerlige partiene.

- Klart det er mulig med et borgerlig samarbeid på nasjonalt plan - hvis man vil og ikke låser seg på standpunkter det enkelte parti er alene om å ha. Et samarbeid som inkluderer alle de fire partiene må bygge på en plattform som er slik at alle partiene kan si at dette er en bedre politikk enn den de rødgrønne fører, sier Lae.

Han peker på at KrF og Venstre i Oslo har valgt å støtte byrådet for å få en borgerlig politikk fremfor en sosialistisk, selv om partiene ikke sitter i byrådet.

- Men man må ha respekt for hverandre, de borgerlige partiene er veldig ulike på noen punkter. Andre ganger er de like, selv om de kan kalle den samme politiske løsning mørkeblå, lyseblå eller liberal, sier Lae.

Suksessene
Lae trekker fram null eiendomsskatt, likebehandling av kommunale og private aktører, brukervalg, landets beste skole og at Oslo har blitt kåret til landets grønneste kommune som noen av suksessene byrådet er stolte av.

- Vi har en del å vise til, sier han.

Listhaug mener også at brukervalg og valgfrihet, samt Høyre og Frps skattepolitikk, er blant byrådets suksesser.

- Det vanskeligste har vært byutvikling. Der er vi i Frp mer liberale enn Høyre i forhold til å bygge i høyden og gi tillatelse til å rive ned gamle, stygge bygg vi ikke mener det er vits i å bevare. Men i et samarbeid så må man gi og ta. Det gjelder å finne gode kompromisser, sier Listhaug.

- Høyre er limet
- Høyre og Frp er to ulike partier. Og i Oslo så er det kommunekassen vi forholder oss til, ikke et statsbudsjett. Så vi bestemmer ikke i innvandringssaker, men med driver med integrering av innvandrere. Jeg syns ikke du kan kritiserer Frp for å være Frp. Når det gjelder innvandring er nok vi i Høyre mer opptatt av kvaliteten i mangfoldet enn det Frp er, sier Lae.

Lae peker på at i Oslo er Høyre like stort som de tre øvrige borgerlige partiene til sammen.

- Det er Høyre som er limet i samarbeidet. Det gjelder også på nasjonalt nivå. Hvis du vil være trygg på å få til en borgerlig samling, så er det klokt å stemme Høyre, sier Lae.

- En verdikamp
Sylvi Listhaug svarer «Ja, absolutt!» på spørsmålet om Høyre og Frp er i stand til å samarbeide på nasjonalt nivå.

- Nå ønsker Høyre karakterer i skolen fra 5. klasse - noe Frp har ment i mange år. Østfold Høyres forslag til innvandringspolitikk er nesten en blåkopi av Frps innvandringspolitikk. Og Høyre har vist at de vil bruke oljepenger til å komme ut av den økonomiske krisen. Det er ingen grunn til at partiene ikke skal kunne samarbeide, sier Listhaug.

Listhaug sier at hun håper at høstens valg blir et valg om verdier.

- Det er jo en verdikamp. De rødgrønne står for et formyndersamfunn som skal bestemme over oss fra fødsel til grav. Ta barne- og familiepolitikken. Nå er det fare for at kontantstøtten ryker, så folk ikke får valgfrihet til være hjemme og kose seg med barna sine, velge dagmamma eller andre løsninger. I stedet skal alle barna sendes i barnehage før de kan verken snakke eller gå. Familiene er blitt sterkt svekket, sier Listhaug.

- Mobber kristne
Listhaug sier også at det har blitt stuerent å mobbe kristne mennesker.

- De som er kristne blir fremstilt som mørkemenn. Det har nesten blitt sånn her til lands at man ikke får lov til å si det man mener. Det er i stedet en politisk korrekt elite som får definere hva det er lov å uttrykke, sier Listhaug.

Også Lae håper at valget til høsten får fokus på verdier.

- Ja, jeg vil ha fokus på mangfoldssamfunnet, mindretallets rettigheter og retten til å velge annerledes, sier Lae.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere