RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Anders Røeggen/Scanpix (Nettavisen/Scanpix)

- Rettssaken er et dukketeater

Sist oppdatert:
Morten Furuholmen er overbevist om at Tjostolv Moland og Joshua French er uskyldige.

OSLO (Nettavisen): Kjendisadvokat Morten Furuholmen har kommet tilbake fra Kongo, der han har møtt de to dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French. Inntrykkene fra en begivenhetsrik reise er mange og sterke.

Lørdag ettermiddag holdt han en pressekonferanse om det han har opplevd.

Furuholmen forteller at han er overbevist om at de to nordmennene er uskyldige.

Mer alvorlig enn de trodde
- Saken er mye mer alvorlig enn det jeg trodde. De har ingen mulighet til å forsvare seg. Jeg er ikke i tvil om at de er uskyldige, forteller advokaten.

Furuholmen forteller om et korrupt samfunn, og selv han hadde problemer med å komme seg ut av landet og tilbake til Norge.

- Jeg ble holdt tilbake på flyplassen og fratatt passet, sier han.

For å løse situasjonen måtte han ut med bestikkelser.

- Det var ikke snakk om store beløp, noe mellom 20 til 30 dollar.

Nyter respekt
Furuholmens egne erfaringer på reisen til Kongo var allikevel ikke hovedbudskapet da han samlet pressen i sine kontorlokaler i Oslo. Han var svært opptatt av å framstille Moland og French som alt annet enn halvmilitære gjerninger.

- Moland og French imponerer meg veldig og de virker som to svært oppegående mennesker. Spesielt tatt i betraktning de rystende forholdene de lever under og hvor slitne de er.

Både Furuholmen og moren til Joshua, Kari Hilde French, snakker varmt om den anerkjennelsen de to har fått blant de innsatte medfangene i fengselet i Kisangani. De skal ifølge advokaten nyte stor respekt og opererer nå som fengselsleger. I tillegg arrangerer de fotballturneringer.

- De er ikke utsatt for fysiske angrep eller mishandling, men dette kan endre seg. De lever under et stort psykisk press, påpeker Furuholmen.

- Piratvirksomhet
Selve rettssaken karakteriserer advokaten som rettslig piratvirksomhet. De to nordmennene skulle aldri vært dømt ut ifra spiontiltalen, pengekravene og elendig bevisførsel.

- Jeg vil kalle det et dukketeater av en rettssak og et åpenbart justismord. Det er min folkelige oppfatning.

Nå vil Furuholmen allikevel oppfordre både French og Moland til å forklare seg under ankesaken. En detaljert forklaring som bygger opp under de uavhengige og lange avhørene som ble gjennomført etter at de to ble tatt.

- Jeg er ikke bekymret for utfallet så lenge de får en rettferdig rettergang.

Furuholmen ser for seg en rolle der han først og fremst må bygge opp de to dømte nordmennene/nordmannen psykisk. Han vil skaffe dem en tolk som dommerne kan forstå og han vil få dem kledt opp i skikkelige klær.

Ydmyk og krystallklar
En ankesak er ventet å være i gang om to til tre uker. Furuholmen legger ikke skjul på at han er veldig engasjert i saken.

- Jeg føler det er uholdbart det de to nå opplever. Denne saken må vi få løst ordentlig.

Han er forberedt på å framføre saken og ser ikke bort fra at han på ny nå reise ned til Kongo.

- Nå gjelder det å opptre på en ryddig og korrekt måte. I tillegg være man være ydmyk, men samtidig krystallklar på hvem som har begått en kriminell handling.

- Vi håper selvsagt at saken ikke varer så lenge, men jeg vil være engasjert helt til de er hjemme igjen. Jeg ser på meg selv som en støttespiller for French og Moland og vil gi dem råd og sette i gang tiltak for å gjøre deres situasjon best mulig.

Les også: – Må sone flere år i Kongo

- En humanitær forbrytelse
Han har ingen tror på at de blir frikjent for drap, men forhandlinger må til for å få dem hjem til Norge.

- Det er viktig å være tydelig overfor kongolesiske myndigheter at de begår en humanitær forbrytelse. At de nå kan bruke denne dommen som et forhandlingskort overfor norske myndigheter er uholdbart. Jeg tror det kan være en farlig holdning å være for krypende, og bare klø dem på ryggen, slår Furuholmen fast.

Han mener Kongo har underskrevet en rekke internasjonale avtaler som de er forpliktet av, og at de bryter av alle paragrafer.

Han håper nå at de nå får til en rask overføring av de to nordmennene til Norge, og at domstolen i Haag kan fungere som et pressmiddel siden norske myndigheter ikke er villig til å betale for å få de hjem.

Vil ha ny straffesak i Norge
Furuholmen mener at han er feilsitert i den mye omtalte P4-saken der det blir sagt at de vil trekke anken.

Les også: French: – Vi har ikke trukket anken

Men på pressekonferansen forklarer han at bakgrunnen for en slik tanke er at ved at en har en spiondom så er det et klarere grunnlag for å etterprøve dommen i det norske rettsvesenet enn om de bare var drapsdømt.

Han vil at ved en utlevering til Norge så må en ha en opsjon på å kunne etterprøve rettsprosessen som har vært der nede – i praksis en ankesak.

Uten forsvarlig legetilsyn
Sammen med moren til Joshua French, er Furuholmen også overrasket over det dårlige legetilsynet som de to dømte mottar.

– At de ikke får inn en gang en engelsktalene lege, det overrasker meg.

– Jeg er stolt over de to guttene. De har delt ut medisiner til de andre medfangene, legger Kari Hilde French til.

Hun poengterer at de to ikke er noen «Rambo-typer» og at de nå gjør mange andre gode ting i fengselet.

– De har sett døden i hvitøyet så mange ganger, men beholder roen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere