- Rettssaken river opp sår som har begynt å gro

Statsminister Jens Stoltenberg innleder om den politiske situasjonen ved åpningen av Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo Arbeidersamfunn tirsdag.

Statsminister Jens Stoltenberg innleder om den politiske situasjonen ved åpningen av Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo Arbeidersamfunn tirsdag. Foto: Krister Sørbø/SCANPIX

- Retten må legge sammen dette mørkets puslespill, sier statsminister Jens Stoltenberg.

24.04.12 16:02

Tirsdag holdt Arbeiderpartiet sitt første landsstyremøtet siden terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet.

Statsminister Jens Stoltenberg åpnet talen sin med henblikk på den pågående rettssaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik.

- Rettssaken river opp sår som så vidt har begynt å gro. Det er sterkt, og det er vondt, sa statsministeren.

- Mørkets puslespill
Statsministeren sa at han hadde forståelse for at å følge prosessen har vært sterkt og hjerteskjærende for mange. Men han minnet om at det mest grusomme allerede har skjedd.

- Det er på Utøya og i Regjeringskvartalet at mennesker døde og ble skadet. I rettssalen møter vi igjen uhyggen. Men retten må legge sammen dette mørkets puslespill på veien mot en rettferdig dom, sa han.

Han sa at angrepene ikke var rettet bare mot Utøya og regjeringen, men også mot demokratiet. Han erklærte at ungt engasjement er kjernen i demokratiet, og berømmet AUFs deltakelse i den offentlige debatten etter angrepene.

- Jeg vil si til dere i AUF, både dere som var på Utøya og alle andre. Jeg er uendelig stolt av dere. Midt i dramaet hører vi klare stemmer full av kloke ord. Dere står for de verdiene vi tror på, sa Stoltenberg.

- Ikke glem å leve
Samtidig oppfordret han alle til å vise respekt for den rettslige prosessen - og la demokratiet gjøre jobben sin.

- Det er spesielt avgjørende at rettsoppgjøret skjer på rettens premisser. At dommere og ingen andre dømmer. Det er å vise respekt for demokratiet, sa han.

Han advarte samtidig ungdommene som følger rettssaken mot å bli for påvirket av den.

- Jeg forstår at noen følger rettssaken i tinghuset tett. Men ikke glem å leve. Ikke legg studier og skole til side, sa han.

- Ingen skam å gå på trygd

Stoltenberg brukte ellers talen til å ta opp bruken av trygdeordninger i Norge.

- De som mottar stønad skal gjøre det uten å føle at de må si unnskyld. Å motta stønad er en del av velferdssamfunnet. De som ikke er i stand til å få seg et arbeid skal få støtte av det offentlige, slo han fast.

Men han lovet samtidig å slå hardt ned på trygdemisbruk.

- ikke fordi det er så mange som gjør det. Men det er svært alvorlig når det skjer, for det undergraver tilliten til systemet vi har, sa han.

Nye tiltak

Stoltenberg gjorde det klart at å få flest mulig ut i arbeid er en prioritet og en utfordring for regjeringen. Han la fram et nytt forslag om lønnstilskudd til arbeidsgivere som vil ansette personer som går på arbeidsavklaringspenger.

- Regjeringen vil lage en forsøksordning i noen fylker der vi bruker deler av arbeidsavklaringspengene som tilskudd til arbeidsgivere. Ungdom skal prioriteres i forsøket, fordi det er ekstra viktig at unge ikke står lenge utenfor arbeid eller opplæring, sier han.

Han vedgikk at trygdesystemet er lagt opp litt feil.

- Trygdeordningene er i stor grad laget slik at enten så er du 100 prosent arbeidsfør eller 100 prosent ufør, sa han.

Han åpnet for flere tiltak i fremtiden for å skape jobber for folk som ikke kan jobbe fulltid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag