RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Revaluer med 10 prosent

Sist oppdatert:
Amerikanske styresmakter har fortalt kinesiske myndigheter at de må revaluere sin valuta med 10 prosent for å unngå proteksjonistiske handelslover fra den amerikanske kongressen
Den vel ansette avisen Financial Times kan rapportere om de harde forhandlingene mellom Kina og USA. De to gigantnasjonene i verdenshandelen er i tottene på hverandre og årsaken er at den kinesiske handelsvalutaen er bundet i et fast forhold med den amerikanske dollaren.

Siden Kina er blitt en enorm eksportør av varer, ikke minst til USA, har dette ført til et problem. Etter at tollmurene på tekstiler forsvant 1. januar har den amerikanske tekstilbransjen følt det på kroppen for alvor, og arbeidsplasser forsvinner.

Den billige kinesiske valutaen får mye av skylden, og presset på Kina for å revaluere er enormt. Så langt har ikke kineserne latt seg presse.

Blant annet skal den tidligere amerikanske utenriksminister Henry Kissinger ha besøkt kinesiske myndigheter en rekke ganger for å advare mot den amerikanske Kongressens mulige steg i retning av handelshindringer dersom Kineserne ikke revaluerer sin yuan.

Kissinger er ikke den eneste som på uoffisielt vis lagt press på Kina, toppsjefen i den amerikanske banken CitiBank har vært i Beijing samt flere andre topper fra USA, skriver Financial Times,

En av senatorene i den amerikanske Kongressen har fremmet forslag om en lov som vil gi en toll på 27,5 prosent på alle varer fra Kina, dersom de ikke revaluerer sin valuta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere