RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ørevoks er sunt

Sist oppdatert:
Å rense ørene er noe av det verste du gjør.

(SIDE2): I et friskt øre finner overflødig ørevoks veien ut på egen hånd, og hjelpes underveis blant annet av kjevebevegelser fra tygging. Å stappe inn en bomullspinne kan gjøre vondt verre.

Omtrent 12 millioner mennesker søker årlig behandling i USA for sammenpakket eller overflødig ørevoks. Dette fører til nesten 8 millioner tilfeller av ørevoksfjerning av helsepersonell. På bakgrunn av denne informasjonen ble det utviklet kliniske retningslinjer så leger kunne få en oversikt over nytte eller skade ved inngrepene. Det skriver forskning.no, fredag.

LES OGSÅ: Bomullspinner kan gjøre deg døv

- Dessverre føler mange behov for å manuelt fjerne ørevoks fra ørene. Dette kan føre til videre sammenpakning og andre komplikasjoner i ørekanalen, sier dr. Peter Roland, leder av gruppa som laget retningslinjene.

Ørevoks består av en blanding av sekreter fra det ytre øret, biter av hår og døde hudceller. Voksen er antibakteriell og hjelper til å smøre, beskytte og rense øret ved å frakte støv, skitt og småpartikler ut fra ørekanalen.

De nye ørerådene anbefaler at du lar øret i fred, så lenge det ikke dukker opp symptomer som blant annet øresmerter, kløe, tinnitus, lukt eller nedsatt hørsel. Da anbefales det å løse opp ørevoksen med saltvannsløsning, skylle den ut med vann, eller fjerne den med instrumenter.

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere