*Nettavisen* Nyheter.

- Rickard kommer aldri tilbake

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Bestevenninner dømt til fengsel i 15 år for drapet på Hans Rickard Strømner (23).

27.02.13 15:04

To kvinner på 22 og 23 år er dømt til fengsel i 15 år for drapet på Hans Rickard Strømner (23) på Klemetsrud sommeren 2011.

Dommen fra Borgarting lagmannsrett ble offentliggjort onsdag ettermiddag.

Juryen fant i forrige uke de to kvinnene skyldig i drapet. De ble begge dømt til fengsel i tolv år i Oslo tingrett 19. september i fjor.

Etter dom ble avsagt i fjor besøkte Nettavisen avdødes søster, Tina Strømner.

- Rickard var min eneste biologiske familie. Han døde på en helt forferdelig måte og jeg håper begge må sone lovens strengeste straff. De har tatt fra meg min eneste familie og en bror jeg elsket. Han fortjente aldri å bli drept, sa hun den gang til Nettavisen.

Les hele saken her: - Han fortjente ikke å bli drept

- Mild i forhold til brutalitet
Bistandsadvokat for lillesøsteren til avdøde Rickard Strømner, Vibeke Hein Bæra, sa onsdag formiddag til Nettavisen at hun på vegne av sin klient er glad for at straffen er skjerpet.

- Min klient ga tydelig uttrykk for at hun syns straffen i tingretten var altfor mild i forhold til brutaliteten broren ble tatt av dage på. Uten å ha fått snakket direkte med henne i forkant vet jeg at hun er glad for at straffen er skjerpet, sa Hein Bæra til Nettavisen.

Ifølge Hein Bæra opplevde lillesøsteren, Tina Strømner, det som støtende at de to venninnene fikk 12 års fengsel.

- Burde fått 18 års fengsel
Onsdag ettermiddag fikk Nettavisen en kommentar fra Tina Strømner. Hun mener fortsatt at straffen er for mildt.

- De har drept broren min mens han lå og sov. Begge burde begge fått minst atten års fengsel, sier søsteren til Nettavisen.

Hun mener de to kvinnene, i motsetning til broren, kan leve hele sitt voksne liv i frihet når de slipper ut.

- I tillegg syns saken har vært litt ubalansert i forhold til innkalte vitner. Mange fikk sverte broren min og mye fikk stå uimotsagt. Det hjalp litt å være til stede i lagmannsretten selv om det var tøft å se dem. Det virket ikke som de var så lei seg, sier hun til Nettavisen.

- Har du klart å komme deg videre?

- Jeg tenker på det ofte, men tror ting vil bli bedre etter hvert som dagene går. Jeg får jo ikke gjort noe med det som har skjedd, sier hun.

-

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sørbø, Krister (SCANPIX)

Aktor om 17 år
Aktor ba i sin påstand i lagmannsretten om 17 års fengsel for kvinnene, ett år mindre enn påstanden i Oslo tingrett. Kvinnenes forsvarere mente på sin side at riktig straff burde være ti år.

Kvinnene er lettet over å ha blitt trodd på sin forklaring om at kjæresten til Strømner var utsatt for misbruk og vold i forkant av drapet, ifølge advokat Benedict de Vibe.

- Det viktige er at lagmannsretten har lagt dette til grunn. De kan innestå for at det som står i dommen er riktig, men synes samtidig at dommen er litt for streng, sier de Vibe, som forsvarer den 23 år gamle venninnen til NTB.

Til samme nyhetsbyrå forteller de Vibe at lagmannsretten har tatt utgangspunkt i at normalstraff i en slik sak vil være 18 år.

- De har fått ett års fratrekk for å ha avgitt full tilståelse og to års reduksjon for forhistorien, sier forsvareren.

Funnet drept ved skogsvei
Hans Rickard Strømner ble funnet drept ved en skogsvei på Klemetsrud 13. oktober 2011. 22-åringen var Strømners kjæreste og ifølge tiltalen drepte hun ham med overlegg ved å hogge ham i halsen med en øks mens han sov i hennes bolig på Rustadsaga. Venninnen var tiltalt for å ha deltatt i planleggingen og for å ha vært til stede under drapshandlingen.

Begge kvinnene mener de handlet i nødverge og har erkjent handlingen, men har nektet straffskyld

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.