RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Riggoppturen holder denne gangen

Sist oppdatert:
Analysesjef Tom Kellock i ODS Petrodata tror at oppturen i riggmarkedet denne gang ikke nødvendigvis avløses av en ny nedtur. Det kan være annerledes denne gangen
Det kom frem under Kellocks foredrag på dagens riggseminar i regi av Norske Finansanalytikeres Forening. Han representerte ODS-Petrodata som er anerkjent som det ledende analysehuset på offshoremarkedet internasjonalt.

- Offshore boring har en enorm mulighet fremover, åpnet Kellock med i sitt foredrag som også var innledning til dagens riggseminar.

Seminaret var for øvrig preget av få skyer på himmelen for riggeierne.

Oljeselskapene vil bore igjen

Oljeselskapene, og da spesielt de store som Shell, ChevronTexaco og ExxonMobil har de siste årene vært lite interessert i å satse på leteboring og boring generelt. Nå øyner imidlertid Kellock et skifte. De store har etterhvert brukt de fleste av sine muligheter til å finne nye reserver på andre måter.

- Vi tolker fra våre samtaler med oljeselskapene at de nå har økt tro på å bore igjen, sa Kellock.

Den høye oljeprisen og den sterke økningen i oljeetterspørselen er de drivende kreftene her, ifølge Kellock. Han påpekte også at de siste årenes oljeetterspørselsvekst ikke er noe regionalt fenomen, isolert til Asia, men er et globalt fenomen.

I tillegg har bufferen i OPEC blitt borte når det oppstår problemer eller uro, en uro som har spredt seg selv til Norge, ifølge Kellock, med henvisning til høstens offshorestreik og produksjonsproblemene på blant annet Varg og Snorre.

De Store kommer

Verdens store oljeselskaper har vist en stadig mindre interesse for å bore, men Kellock ser nå at det snur. Deres andel av utnyttelsen av verdens riggflåte har sunket fra 46 prosent i 1983 til 32 prosent i 1993 og 23 prosent i år. I antall rigger har det imidlertid økt fra 116 offshorerigger i 2003 til 121 rigger i mars i år.

- Det kan være en endring på gang, sa Kellock.

Han mener at de store nå har brukt opp alle muligheter til å skaffe seg reserver på andre måter enn boring.

Opp til eierne

Ratene har allerede begynte å stige kraftig, og utnyttelsesgraden er vei opp, påpekte Kellock.

- Kontraktslengdene er nå økende, det samme er tiden frem til kontraktsstart fra inngåelse, sa Kellock.

Ifølge Kellock er alle faktorer på plass for god etterspørsel fremover, men rettet samtidig en "liten" advarende finger til riggeierne i forhold til å sette i gang en ny byggeboom.

- Utvikling er mer opp til riggeierne enn andre krefter sa, Kellock.

Han frykter imidlertid i liten grad at markedet skal bygges i stykker, og viste til de velfylte verftene i Østen.

- Vi tror markedet vil holde og at det er annerledes denne gang, gitt fortsatt høy oljepris, konkluderte Kellock.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere