*Nettavisen* Nyheter.

- Robin gjør stadig fremskritt

Foto: (PRIVAT)

Familien synes det er belastende at gårdeier fraskriver seg alt ansvar etter israsulykken.

27.11.10 14:19

Fredag ble det kjent at det er tatt ut tiltale mot en gårdeier på Frogner i Oslo etter at Robin A. Vedvik Helmersen fra Tønsberg ble truffet av et takras den 16. mars.

Eieren av bygården, som påtalemyndigheten mener raset kom fra, er Bik Bok-gründer og milliardær Kenneth Sandvold. Han er nå tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse.

I tilegg til Sandvold, er hans bror og hans selskap, Sandvold Bolig AS, tiltalt i saken.

Les egen sak: Bik Bok-gründer tiltalt etter israsulykke

- De fikk flere advarsler
Men overfor Nettavisen avviser de tiltaltes advokat at de har vært uaktsomme.

- Det er en belastning å ha en slik tiltale rettet mot seg, men våre klienter mener at de ikke har vært uaktsomme, men at de har fulgt de samme normer for snørydding som alle andre. Bygården var også velholdt, velstelt og godt sikret med doble snøfangere og varmekabler i takrennen, sier advokat Espen Skjerven.

Uttalelsen får Robins bistandsadvokat til å reagere.

- Det er en strafferettslig side ved det, men etter min oppfatning er det rimelig opplagt at man må kunne gå under en bygård uten å få et ras i hodet. Og hvis man får et ras i hodet, har man krav på å få en kompensasjon for det, sier advokat Christian Lundin til Nettavisen.

- Jeg er uenig i de betraktningene de gjør om at de ikke kan klandres, for de fikk advarsler på forhånd om at det var farlig, påpeker Lundin.

- Ekstra belastning for familien
Han sier at det er en belastning for familien at gårdeier fraskriver seg alt ansvar.

- De setter priser på at det blir en avklaring i forhold til at noen skal stilles til ansvar for dette. Samtidig opplever de det som en stor belastning at det har gått så lang tid og at gårdeier og Gjensidige forsikring ikke har vært villige til å erkjenne noe erstatningsansvar. Det har vært en stor tilleggsbelastning, sier advokaten.

Ifølge ham så ble gårdeier varslet om at det var rasfare fra taket på bygården.

- Det som er det tragiske i denne saken, er at denne ulykken kunne vært unngått ved noen tusenlapper. For de ble kontaktet av et firma som fjerner is og snø, men takket nei til det. Og hvis det hadde vært markert at det var rasfare, hadde jo ulykken vært unngått, for da hadde ikke personer gått under der, sier Lundin.

De tiltaltes advokat sier de har medfølelse for Robin, som ble alvorlig skadet etter å ha blitt truffet av israset.

- Våre klienter har medfølelse for Robin og hans familie, og mener at denne saken er et utslag av meget uheldige omstendigheter, sier Skjerven.

- Han trenger hjelp til alt
Etter ulykken lå Robin lenge i koma på Ullevål universitetssykehus, og han har vært på sykehus siden.

- Han er veldig hardt skadd, men han gjør jo stadig fremskritt, sier 24-åringens bistandsadvokat.

Men Robin er pleietrengende, og har mistet taleevnen.

- Han er fullstendig pleietrengende. Han har ingen taleevne, og trener hjelp til alt. Men det er takket være en fabelaktig innsats fra foreldrene og legene, at han trener seg sakte men sikkert tilbake, sier Lundin.

Han forteller at Robin nettopp har vært på et opptreningsopphold på Sunnaas sykehus, og at han nå er flyttet over til sykehuset i Tønsberg.

- Han får nok med seg en del, det er en del av de tingene han trener på nå. Han har begynt å ta tommelen opp og ned, så det er kommunikasjon på et veldig enkelt nivå. Alle håper jo at han får tilbake taleevnen, men om det kommer til å skje, det er veldig usikkert, sier Sundin.

Skulle møte kjæresten
Robin skulle møte kjæresten da den fatale ulykken skjedde.

Familien til den unge mannen opprettet en blogg for å fortelle om sine tanker rundt den tragiske ulykken:

«16. mars 2010 hadde Robin fullført én av flere planlagte tentamen ved Bjørknes Privatgymnas der han er elev sammen med sin kjæreste Mari. På vei for å møte sin kjæreste ble han truffet av en massiv is-blokk som hadde løsnet fra et tak 6 etasjer over ham i Frognerveien, Oslo. Is-blokken traff Robin i hodet og slo ham bevisstløs. En kvinnelig lege var tilfeldigvis i nærheten og fikk lagt Robin i stabilt sideleie, åpnet luftveier så godt som mulig før sykebil kom til stedet. Mari var bare noen hundre meter fra Robin når dette skjedde og det var et tøft syn som møtte henne når hun kom til stedet.», sto det i bloggen like etter ulykken i mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.