- Røkke minnet om en gråtekone

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Retorikkekspert tror ikke Kjell Inge Røkkes overbeviste mange med sitt medieshow.

22.04.09 20:24

Kjell Inge Røkke kom endelig med sin versjon av Aker-farsen under et meget iscenesatt pr-opptrinn i et gammelt industrilokale ved Akerselva onsdag.

Røkke var klar i sin tale: han eller hans selskaper har ikke gjort noe galt. Og ikke minst han har hatt noen særs tøffe uker.

I tillegg valgte han å harselere med næringsminister Sylvia Brustad og imiterte til og med dialekten hennes:

- Jeg er vant til kritikk, men har problemer med å forholde meg til en næringsminister som sier «Je e forbanna» og «Je e frustrert og forbanna», sa Røkke.

Stavrum: Røkke i fri dressur

- Mobbing
Den retorikken slipper han ikke helt heldig fra mener førsteamanuensis Berit von der Lippe ved Institutt for kommunikasjon, kultur og språk ved Handelshøyskolen BI.

- Tillat meg å trekke inn kjønn. Går det an å tenke seg en kvinne i Røkkes posisjon med en haug av kvinnelige støttespillere, direktører og infofolk? Røkke opererer i et maskulint miljø i den guttegjengen han troner over. Når han da mobber, jeg vil bruke ordet selv om det er utslitt, og harselerer med næringsministeren mener jeg at han i manges øyne tråkket over det som kan kalles dannet tale, sier von der Lippe til Nettavisen.

Mer om Røkke:
- Ville gi bort en million hver dag
Røkke latterliggjorde Brustad
- Jeg er ikke konk
- Jeg tok det jævlig personlig

Gråtekone
At han under et til dels behersket skall tydelig var irritert, og likefram sint, tror hun heller ikke taler til Røkkes fordel.

- Om dette hadde vært en kvinne ville noen kalt det en gråtekone. Det var hakket før han felte en tåre. Det er noe med menn i den maktposisjonen, som ser ut som han ikke har evne eller vilje til selvkritisk tenkning. Han prøvde ikke et sekund å imøtegå noe av kritikken.

- Det fantes ikke noe kritikk å rette mot ham som person eller som storkapitalist. Det minnet om religiøs stråleglans, sier von der Lippe.

(Artikkelen fortsetter under bildekarusellen)

1882

«Stakkars meg»
Røkke var også bevisst på å nevne at det hadde vært noen tøffe uker han gjerne skulle vært foruten, og ba sågar om unnskyldning overfor sine nærmeste.

- Veldig mye av åpningen gikk på smerten hans. «Stakkars meg». Den selvmedlidenheten er en balansegang som jeg ikke er sikker på om han klarte. Selvmedlidenhet fungerer sjelden i det offentlige rom, og hvem synes egentlig synd på Røkke, spør von der Lippe.

Røkke brukte lang, lang tid i innledningen av presseshowet, etter at han kom 20 minutter for sent, til å informere om hans selskapers fortreffelighet når det gjaldt overlegen teknologi, fremtidsrettet industri og miljøvennlighet.

- Makan til forestilling! Man venter på keiseren og keiseren snakker lenge. Makan til iscenesettelse av seg selv. Den er historisk. De færreste kjenner jo til den teknologien og hva han bedrifter egentlig gjør og selger, og det var jo rett og slett egenreklame både for personen Røkke og det han selger, sier von der Lippe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.