RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

- Romfolket har fått doer

Sist oppdatert:
- Jeg undervurderte hva det vil si å rydde opp i en park. Vi har havnet i en vrien situasjon, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.

Oslo kommune har nå satt opp seks toaletter til romfolket som bor i Oslo sentrum, stikk i strid med hva byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland (H) tidligere har sagt.

- Utedoer tror jeg bare vil bidra til større problemer enn det vi har, og at vi får enda flere tilreisende, sa Røsland til Nettavisen i fjor.

En rekke hjelpeorganisasjoner og politikere i Oslo har bedt kommunen om tilby tilreisende romfolk toaletter etter klager på avføring i byens uteområder. Byrådsleder Stian Berger Røsland har vært sterkt imot et slikt tiltak av frykt for flere tilreisende, men nå har kommunen gitt etter, skriver Aftenposten.

Vil ikke kritisere
Til Nettavisen forteller Berger Røsland at han fortsatt mener at man ikke bør følge en del av forslagene som er fremmet med tanke på tilrettelegging for utenlandske tiggere. Likevel ønsker å han ikke å kritisere Bymiljøetaten for at de har satt opp mobile toaletter.

- Dette er uttrykk for frustrasjonen over situasjonen i sentrum, som er svært krevende for Bymiljøetaten. De har en krevende jobb med å rydde opp og mange har klaget over avføring og søppel i sentrum i sommer. Jeg forstår at Bymiljøetaten velger å prøve forskjellige ting. Det ser ikke ut som situasjonen med tilreisende tiggere kommer til å avta, sier byrådslederen.

Berger Røsland sier at han undervurderte hva det betyr å rydde opp i en park der det har bodd folk over en lengre periode.

- Det er en stor jobb og koster mye penger. Bymiljøetaten må benytte både verneutstyr og desinfiserende midler, sier han.

Store problemer med avføring
Utedoene som er ment for romfolket er satt opp ved Tøyenparken og Vaterlandsparken i Oslo sentrum. I alt har de i dag seks doer til disposisjon som kommunen betaler for.

Joakim Hjertum som er overingeniør, områdedrift i Bymiljøetaten opplyser til Nettavisen at toalettene er satt opp som et prøveprosjekt for å se om tiltaket har noe effekt på utilsiktet bruk av etatens forvaltningsarealer.

- Etaten har i perioder hatt store utfordringer med at våre anlegg forsøples med avføring, spesielt i blomster- og buskebed. I tillegg til selve avføringen resulterer dette i at bedene tråkkes ned og ødelegges. Avføring er et HMS problem for våre entreprenører og et ekkelt element for brukere av våre anlegg. I tillegg oppstår det luktproblemer. Toalettene er satt som et forsøk på å ivareta de investeringene som er lagt ned i byens offentlige rom, sier han.

Bymiljøetaten opplyser at toalettene på Vaterland byttes hver dag. I tillegg rengjøres og inspiseres de 2 ganger i døgnet. De utplasserte toalettene er et prøveprosjekt som skal stå ute i en begrenset tidsperiode fra 12.07 - 07.08.

- Bymiljøetaten har fått aksept fra byrådsavdelingen for miljø og samferdsel på å gjennomføre prøveprosjektet for å kunne ha et best mulig beslutningsgrunnlag for eventuelt videre arbeid med offentlige toalettløsninger i Oslo. Det er ikke snakk om noen permanent løsning, men en forsøksordning i en begrenset tidsperiode, sier Hjertum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere