Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Romfolket vil tvinge regjeringen til å foreta seg noe

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sist oppdatert:
- Det er en protest, sier talsmann om at Romfolket har okkupert nytt hus.

SKØYEN (Nettavisen): 70 romfolk bosatte seg søndag i et tomt hybelhus på Oslo vest og håper de får tillatelse til å bli boende der til de får et mer egnet sted å oppholde seg.

Det tomme hybelhuset på Oslo Vest har ifølge gruppen Boligaksjonen Rom for leie stått tomt i minst to år og har flere ganger vært benyttet av boligløse.

- Nå har vi flyttet inn på en organisert og åpen måte, og vi mener at vi ikke er til besvær for eieren så lenge eier ikke har umiddelbart bruk for huset, skriver aksjonsgruppa i en pressemelding.

- Vi forventer at vårt midlertidige bosted blir tolerert av politiet til vi i dialog med politiet og myndighetene kan finne et egnet sted å sove, skriver aksjonsgruppa videre.

Gruppa viser til norsk lov og mener at myndighetene har plikt til å sørge for rimelige overnattingstilbud til reisende og vanskeligstilte.

Aksjonsgruppa sier de «tilbyr markedsleie for å sove i ro».

SISTE: Brannvesenet har vært på befaring inne i huset og de melder om uverdige forhold, forteller brigadesjef Lars Grimsgaard.

- Vil tvinge regjeringen
Romfolkets talsmann, Mihay Negrea, forteller at han ble kontaktet av romfolket natt til mandag.

- Da var det omtrent 70 stykker inne i huset, sier Negrea til Nettavisen. Han regner med at det er omtrent 50 romfolk inne i huset nå.

Negrea uttaler at romfolket okkuperte huset på grunn av de elendige forholdene de vanligvis lever under.

- Det er en protest. Romfolket vil tvinge regjerningen til å foreta seg noe, sier Negrea

- De ser på huset som et hotell sammenlignet med å sove ute. De håper å bli boende, men vet ikke om de kan gjøre det, opplyser talsmannen.

SE VIDEO: Slik så det ut på innsiden av Borgen etter at romfolket ble kastet ut sist uke.

HTML EMBED

Forventer storinnrykk
Politiet forventer at det denne sommeren kommer flere utenlandske tiggere enn noen gang til Norge.

- Vi har klare indikasjoner og etterretningsrapporter om at det i år kommer langt flere tiggere til Oslo enn det vi noen gang før har opplevd. Økningen vil være solid. Det er det ingen tvil om, sier politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold til VG.

- For oss er det viktig å få frem at vi har stor forståelse for den sosiale og humanitære situasjon disse menneskene befinner seg i, men all erfaring viser at tigging også genererer kriminalitet, som vinningsforbrytelser og lommetyverier. Dette har vi flere eksempler på, sier Sjøvold.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Seks av ti ønsker tiggerforbud
En meningsmåling utført av Klassekampen viser at seksti prosent av alle nordmenn ønsker å forby tigging slik Høyre, Frp og Senterpartiet har tatt til orde for. De mest ivrige støtterne av tiggerforbud, er Høyre og Frps velgere.

- Tigging i det omfanget vi ser enkelte steder nå er et uønsket fenomen, og jeg skjønner at mange vil forby det. Jeg mener likevel at et forbud ikke er noen god løsning, først og fremst fordi man ikke bør forby et utslag av sosial nød og fordi et forbud vil være ressurskrevende å håndheve, sier Pål Lønseth, statssekretær i justisdepartementet.

Boligkamp
Okkupasjonen på Oslo Vest skjer etter at romfolk i forrige uke ble kastet ut av huset «Borgen» bak Middelalderparken. Dette huset skal rives for å skape rom for nytt dobbeltspor mellom Oslo og Ski.

- Markedet er i dag fullstendig stengt for romfolk, sier Bjønnulv Evenrud, leder i Folk er folk, til Nettavisen. Han forteller at foreningen har lett og svart på Finn.no-annonser siden oktober i fjor, men til liten nytte.

Evenrud sier det her er en etnisk gruppe som på denne måten stenges ute fra boligmarkedet. Han mener romfolkets situasjon må få en politisk løsning.

Se videointervju:

HTML EMBED

Romfolket sa også at de ønsket å betale nærmere 1500 kroner per måned i husleie per person for å kunne sove i fred.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!