RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Romney vil forgifte forholdet til Kina

Foto: RICK WILKING (Reuters)
Sist oppdatert:
Statsstyrte kinesiske medier langer ut mot presidentkandidat Mitt Romney.

Denne uken avholder Det republikanske partiet landsmøte i Tampa i solskinnsstaten Florida.

Det var lenge forventet at den tropiske stormen Isaac, som ble oppjustert til orkanstyrke tirsdag, skulle legge en demper på republikanernes hyllest av Mitt Romney - som blir formelt nominert som presidentkandidat på landsmøtet.

Med unntak av noe kraftige regnbyger så har Tampa sluppet unna det verste uværet.

- Kina langer ut mot Romney
Men republikanerne får nå motbør fra annet hold. Statsstyrte medier i Kina har nemlig langet ut mot Mitt Romney, og hevder han vil forgifte relasjonene mellom USA og Kina om han blir valgt president, skriver Foreign Policy.

- USAs republikanske presidentkandidat Mitt Romneys Kina-politikk, slik den framstår på valgkampanjens offisielle hjemmeside, er en utdatert manifestasjon av mentaliteten som hører hjemme i Den kalde krigen, lyder kritikken som er fremmet i en kommentar i den statsstyrte avisen China Daily.

- Den slutter seg til teorien om «Den kinesiske trusselen» og fokuserer på å hindre Kinas fremgang i Asia ved å støtte den robuste, amerikanske militære tilstedeværelsen i regionen.

- Romney provoserer Kina
Videre skriver avisen at Romney provoserer Kina ved å love Taiwan forsyninger med fly andre militærsystemer.

- Hans Kina-politikk, om den blir implementert, vil føre til en tilbakegang i de bilaterale relasjonene, og forvandle regionen om til et åsted for åpen konfrontasjon mellom Kina og USA, forsetter avisen.

- Mangler kunnskap og visjoner
China Daily understreker at sittende president Barack Obama også har bidratt med sitt til å svekke relasjonene mellom de to nasjonene. Avisen hevder Obama har forverret forholdet ved å blande seg inn i regionale tvister, men understreker at Romney vil gjøre forholdet enda verre.

- Det kreves politisk visjon og inngående kunnskap om relasjonene mellom Kina og USA i sin helhet, for å komme med fornuftige politiske anbefalinger om det som er svært anerkjent som det viktigste bilaterale forholdet i verden. Romney mangler åpenbart begge deler, skriver China Daily.

Tøff retorikk
På den offisielle nettsiden til Romney redegjør han klart og tydelig for sin Kina-politikk. Romney lover blant annet at han vil øke tilstedeværelsen av amerikanske marineflåter i Stillehavet, om han blir valgt, samt styrke den militære assistansen til allierte i regionen. Hensikten er «å avskrekke enhver form for aggressiv eller tvingende atferd fra Kina mot dets naboer».

Romney lover også et oppgjør med Kinas omfattende brudd på menneskerettigheter.

Men China Daily gjør også et poeng ut av at Romney vil dempe retorikken om han faktisk ender opp i Det hvite hus. Mange presidentkandidater fra begge partier har underveis i valgkampen hatt en tøffere tone overfor Kina, men dempet retorikken kraftig straks de har blitt tatt i ed.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere