- Rundlurt av denne mannen

Han er blant de billigste i bransjen og virker pålitelig og kunnskapsrik. Her er håndverkeren du ikke bør hyre.

08.09.14 12:27

- Jeg gikk rett på limpinnen hans, og i dag angrer jeg bitter på at jeg ikke var mer kritisk og sjekket bakgrunnens hans grundigere. Det sier Sture Larsen fra Bildøy rett utenfor Bergen. Han er en av de mange som sitter igjen med svarteper etter å ha hyret inn håndverkeren Leo Martini.

Se saken på TV 2 hjelper deg torsdag klokken 20:30.

Se programmet på web-TV

- En lyttende og tillitsvekkende kar
I fjor sommer bestemte familien Larsen seg for at de ønsket seg et nytt bad. Og etter å ha sjekket diverse aktører blant annet med tanke på pris og tilgjengelighet, falt valget på Leo Martini.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Han virket som idérik, ydmyk og dyktig kar som var veldig god til å kommunisere og snakke med folk, og på pris var han rett og slett uslåelig:

- Han gav oss en ekstremt bra tilbud, vi skrev under kontrakt og arbeidet tok til ganske umiddelbart, forteller Larsen.

- I begynnelsen virket det også som Leo Martini og hans medarbeidere jobbet både effektivt og målrettet, men etter hvert begynte vi å sette visse spørsmålstegn ved en del av de byggetekniske valgene de tok. Leo Martini hadde imidlertid gode forklaringer på hvorfor han gikk frem slik han gjorde, og vi prøvde å slå oss til ro med at han kunne jobben sin, sier Larsen.

Men da badet sto ferdig viste det seg at dét kunne den såkalte håndverkeren overhodet ikke!

- Helt på trynet
- På godt norsk vil jeg si at arbeidet som var gjort her var helt på trynet!

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Det sier Rudi Nielsen som har jobbet som murer i 25 år, og som kjente familien Larsen fra tidligere. Han ble meget overrasket over da han stakk innom og fikk se hvor dårlig utført håndverket på Stures bad var:

- Det var motfall fra sluk, noe som gjør at vannet ikke renne mot sluket som det skal men vekk fra det, og det samlet seg derfor dammer flere steder på gulvet. Det var sprekker både her og der, det var manglende silikon over alt. Det lignet rett og slett ikke noe som helst!

Leo Martini forsvinner
Da han ble konfrontert med det dårlige arbeidet han og hans medarbeidere hadde utført, innså da også Leo Martini at han hadde tatt seg vann over hodet. Han lovet imidlertid å fikse opp - Sture skulle få det badet han hadde bestilt. Men slik gikk det ikke:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bergensavisen

- Jeg hørte fra ham et par ganger, men nå er det månedsvis siden jeg har fått tak i ham, forteller Sture.

- Jeg har sikkert ringt ham over 100 ganger, men han ringer meg aldri opp igjen. De siste gangene jeg snakket med han lovte han meg 40.000,- i erstatning for det dårlige arbeidet han hadde gjort, og selv om han i ettertid flere ganger har sagt at han har satt inn pengene til meg, har jeg fremdeles ikke sett et rødt øre.

Flere andre føler seg også lurt
At Leo Martini, som egentlig heter Noor Ahmad Farkhari, forsvinner etter å ha utført elendig arbeid, er det slett ikke bare Sture Larsen som har erfart.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter det TV 2 hjelper deg kjenner til har den såkalte håndverkeren utført slett arbeid i Bergen og omegn samt i store deler av østlandsområdet, og overalt er historiene de samme: Leo Martini tilbyr et kjempebra produkt til en billig penge, makter ikke å levere, og forsvinner i en tett tåke av brutte løfter.

Gerd Soløst og Trude Karin Sandanger er to av dem som har blitt offer for det de kaller Leo Martinis baderomssvindel.

De betalte begge 80.000,- for en totalrenovering av badene sine, men sitter igjen med en følelse av å ha blitt grundig lurt, og med sterkt mangelfulle og ødelagt bad.

Både Soløst og Sandanger planlegger nå å politianmelde Leo Martini. Og i likhet med Sture Larsen har ingen av dem lykkes å få kontakt med håndverkeren på flere måneder.

- Fryktelig synd for bransjen
- Han kan jo ikke holde på sånn som dette, uten å gjøre opp med folk. Dette er jo totalt useriøst!

Slik reagerer daglig leder for Byggmesterforbundet vest, Inge Bauge, da TV 2 hjelper deg spør ham om Leo Martini.

Bauge syns det er fryktelig synd for den seriøse delen av bransjen at aktører som Martini får holde på, og han råder folk til å være forsiktige og grundige før de hyrer folk til å gjøre håndverktjenester:

- En må rett og slett ta seg bedre tid, undersøke mer for en ansetter folk til å gjøre slikt arbeid. Sjekk referanser og papirer, få visshet i om bedrifter du hyrer er med i de rette organisasjonene, rett og slett om de er en seriøs bedrift.

Det eneste som teller er ikke å få gjort jobben raskest mulig til billigste pris. Man må også kunne være i stand til å reklamere dersom noe går galt, og slikt er vanskelig med useriøse aktører som utelukkende er ute etter å tjene raske penger, slik som Leo Martini og co. i dette tilfellet.

TV 2 hjelper deg har i flere uker forsøkt å få tak i Noor Ahmad Farkhari for å få klarhet i hvorfor han ikke har gjort opp for seg verken med Sture Larsen, Gerd Soløst eller Trude Karin Sandanger.

Ved et tilfelle lovet Farkhari å stille til en intervjuavtale, en lovnad han brøt uten forvarsel. Siden det har det vært umulig å komme i kontakt med Farkhari.

Asker og Bærum politidistrikt har nå tatt ut tiltale mot Noor Farkhari for blant annet bedrageri i forbindelse med to håndverkjobber på Østlandet. I begge sakene dreier det seg om at Farkhari lot være å fullføre arbeider han begynte på, og at dette har påført kundene hans store økonomiske ekstrakostnader. Saken skal opp 7. februar neste år.

Se saken på TV 2 hjelper deg torsdag klokken 20:30.

Se programmet på web-TV

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.