RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ruset seg på avrusningsklinikk

Foto: SKJALG EKELAND (Bergensavisen (BA))
Sist oppdatert:
Den gravide kvinnen skal ha ruset seg i tre uker uten å bli oppdaget. Nå er Helsetilsynet koblet inn.

BERGEN (Bergensavisen ): Helsetilsynet i Hordaland har åpnet tilsynssak mot Skutevikenklinikken. En gravid skal ha ruset seg der i tre uker mens hun var på avrusing, skriver Bergensavisen.

I tillegg åpner også Helsetilsynet tilsynssak mot Helse Bergen. En kvinne som var tvangsinnlagt på forsterket ruspost, skal ha rømt da hun var på butikken med en medarbeider og en pasient.

Det er Fana sosialtjeneste som har meldt fra om begge tilfellene til fylkeslegen da de har samarbeidet om pasientene. I brevet ber de om at det blir åpnet tilsynssak.

Skutevikenklinikken er en del av stiftelsen Bergensklinikkene. Stiftelsen er en av flere private aktører som har avtale med Helse Vest om å behandle rusavhengige og deres pårørende.

Bekymret for kvaliteten
Sosialsjef i Fana bydel, Britt Iren Tveit, bruker skarpe ord i brevet til fylkeslegen om kvinnen som skal ha blitt behandet på en forsterket ruspost i Helse Bergen.

Hun skriver at kvinnen skulle bli rusfri for å bli klar for en psykiatrisk utredning. Allerede to dager etter innleggelsen fikk hun skrive seg ut, men fire dager senere legges hun inn igjen – også nå på tvang. To og en halv uke senere fikk hun permisjon til å være med sin mor for å kjøpe klær, en uke senere, rømte hun.

Tveit skriver at hun er bekymret for kvaliteten på oppfølgingen av henne.

Den gravide kvinnen, som var frivillig innlagt på Skutevikenklinikken, skal ha startet å ruse seg inne på institusjonen bare en uke etter innleggelsen.

Substansene skaffet hun seg på permisjoner. Det ble funnet brukerutstyr i vesken, og hun innrømmet at hun injiserte Subutex.

- Dårlig kontroll
- I dette tilfellet reagerer vi på at klinikken har så dårlig kontroll på oppfølgingen av en gravid at rusingen ikke er avdekket av personalet, verken ved urinprøver eller observasjoner, og at ruskonsulent ikke ble orientert før hun møter i et avtalt møte, skriver sosialsjef Tveit.

- Hadde vi blitt kjent med rusmisbruket, ville vi forsøkt å ha klart et hastevedtak og ikke risikert at hun rømte.

Helsetilsynet i Hordaland har på bakgrunn av opplysningene funnet grunn til å åpne tilsynssak både mot Skutevikenklinikken og Helse Bergen. Fylkeslege Helga Arianson vil ikke kommentere saken ettersom vedtaket nylig er fattet, og at Skutevikenklinikken og Helse Bergen ennå ikke har kommet med tilsvar.

I 2008 ble også Skutevikenklinikken gransket av helsetilsynet da anonyme ansatte varslet om kaotiske forhold. Da ble klinikken frikjent av helsetilsynet.

Vil bedre rutinene
- Det er ikke uvanlig at rusavhengige prøver å ruse seg på avrusingsklinikker, sier klinikksjef Kari Lossius ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Klinikksjefen vil ikke kommentere denne tilsynssaken spesielt. På generelt grunnlag sier hun at de opplever at mange rusavhengige får tilgang til rus, selv om de er på avrusing ved en avrusingsklinikk.

- Frivillig innleggelse bygger på tillit. Vi kan ikke overvåke dem kontinuerlig, og kan derfor ikke garantere at de ikke får tak i rusmiddel når de er ute på permisjon, sier Lossius.

Uheldig
Hun vegår at dette selvfølgelig er uheldig, og at Bergensklinikkene jobber kontinuerlig med å bedre sine rutiner.

Helse Bergen avventer Helsetilsynets gjennomgang i den konkrete saken.

- Vi synes imidlertid det er positivt at det meldes fra om tilfeller der det er grunn til å stille spørsmål ved om våre rutiner er gode nok, sier seksjonsleder ved Kommunikasjonsavdelingen i Helse Bergen, Hanne Alver Krum

Les flere saker fra Bergensavisen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere