*Nettavisen* Nyheter.

- Russe-voldtektsmannen er ung og norsk med mange venner

BER FORELDRE SNAKKE MED GUTTENE SINE: Kristin Thue var selv russ for noen år siden. Nå jobber hun for mer likestilling og færre voldtekter.

Kristin Thue ber russeforeldre ta en skikkelig prat med sønnene sine.

07.05.15 11:18

Politiet etterforsker nå fire voldtekter i forbindelse med russe-arrangement. Redaktør Kristin Thue i det feministiske Nett-tidsskriftet Under Arbeid mener at de fire voldtektene er toppen av isfjellet, og at langt flere russejenter blir misbrukt under russetiden.

Thue mener at russeforeldre nå må ta en prat med sine sønner, og forklare dem hva som er voldtekt. Hun mener at en seksualisert russekultur, som gjør kvinner til objekt, har skylda for mange voldtekter.

Et eksempel på denne kulturen er russelåta fra Fredrikstad der jentene synger om store pupper og sæd rundt munnen.

Les: Et knefall for pornokulturen

Du kan høre låta lenger nede i saken.

- Store mørketall
- De fire voldtektene som blir etterforsket er jo helt klare voldtekter begått med overlegg. Disse gjerningspersonene ser ikke på jentene som personer, men som objekter, sier Thue.

Hun mener at det skjer langt flere voldtekter i russetiden, men at det ofte dreier seg om «grenselandvoldtekter» der man er usikre på hva som har skjedd.

- Her er det definitivt store mørketall. Mange utsettes for seksuelle overgrep, som de ikke vet at er overgrep. Når de våkner opp med trusa nede på knærne, så har de jo ingen sak. Hva skal de anmelde? spør hun retorisk.

Den 20 år gamle kvinnen var selv russ i fjor, og mener at russekulturen seksualiserer og objektiviserer kvinner.

Klikk på bildet for å forstørre.

RUSSEMERKER: Kristin Thue mener at russekulturen gjør jenter til seksuelle objekt, og at dette er en av grunnene til at kvinner blir voldtatt i russetiden.

- Jenter bør forvente å bli respektert når de sier nei, noe russelåtene tydelig viser at ikke er tilfelle i dag. Sex og kommunikasjon henger nøye sammen, og den som ikke spør etter samtykke, og respekterer svaret som gis, de har noe viktig å lære, sier hun.

- Feil bilde av voldtektsmenn
- Mener du at alle russegutter er potensielle voldtektsmenn?

- Nei, men de bildene vi har av en voldtektsmann i hodene våre, stemmer ikke med virkeligheten. Mange går rundt og tror at voldtektsmenn er kriminelle asylsøkere, men i virkeligheten er det vanlige unge norske sosiale menn med mange venner, sier hun.

Samtykke i dag er fravær av «nei». Jeg ønsker at det skal være et entusiastisk «ja»

- Når jeg snakker med russ om voldtekt, så er det mange som ikke vet at å ha sex med jenter som er så fulle at de ikke kan si nei, også er voldtekt.

Thue mener det er vel og bra at russen har adoptert Amnesty-kampanjen «Nei er nei», men Thue påpeker at fravær av nei ikke nødvendigvis betyr «ja».

«Ikke nei» betyr ikke «ja»
- Amnesty-kampanjen er et steg i riktig retning, men det er langt fra «ikke nei» til et rungende «ja».

- Foreldre må komme på banen, snakke med barna sine og være med å definere hva samtykke er. Samtykke i dag er fravær av nei. Jeg ønsker at det skal være et entusiastisk «ja».

Thue mener at unge jenter og gutter må lære seg å snakke mer åpent om sex. Hun mener at det må være greit for jenter å si ja til sex, og si nei når de ikke har lyst, og det må være greit for gutter å spørre.

- Hvis vi lærer det til unge mennesker, så tror jeg også at vi vil unngå mange voldtekter, sier hun.

Og her er russelåta fra Fredrikstad som forteller ganske godt hvor seksualisert russetiden er. Vi advarer mot sterk ordbruk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag