- Russeknutene våre kan være farlige

Foto: Russens hovedstyre (Oslo og Akershus)

Men russen fjerner ikke russeknutene som kan være dødelige.

30.04.11 00:42

Denne uka gikk Folkehelseinstituttet (FHI) ut og ba russen fjerne russeknutene som fører til høy promille på kort tid, fordi de kan være veldig farlige, i verste fall dødelige.

De advarte blant annet mot knuten som innebærer at russen skal drikke en kasse øl på 24 timer. Ifølge instituttes beregninger kan en jente på 50 kilo ende med en promille på 6. Har hun en lavere forbrenning, kan promillen bli så høy som 9.

Promille over 3 kan være dødelig.

Les også: Potensielt dødelige russeknuter

- Ikke beregnet for alle
Nå sier russen selv at russeknutene slettes ikke bør tas av alle.

- Det er klart at knutene er ikke beregnet for alle. Vi vil fraråde mennesker mot å ta knuter som er helseskadelige for dem, sier redaktør Jonas Ravn i Russens hovedstyre i Oslo og Akershus til Nettavisen.

Ravn presiserer at det absolutt ikke er meningen at folk skal bli skadet av knutene.

- Vi synes det er veldig trist hvis folk blir skadet av det, for det er absolutt ikke meningen i det hele tatt. Knutene er noe morsomt som skal skape fellesskap blant russen, sier han.

- Fjerner ikke knuten
Folkehelseinstituttet mener russeknuten, der det skal drikkes en kasse øl på et døgn, også er farlig for gutter.

- Det er klart at det fremstår som farlig, og at det er mange som ikke burde prøve seg på den, sier Ravn.

Han sier russen før russetiden vurderte om de skulle fjerne øl-knuten, men at de kom fram til at det var en tradisjonsrik knute som de ville beholde.

- Så dere har ikke vurdert å fjerne den nå etter at Folkehelseinstituttet gikk ut og advarte mot knuten?

- Nei, det har vi dessverre ikke fått tid til. Vi er russ selv, og det er noe vi ikke kan gjøre noe med nå. Det får eventuelt bli opp til neste års russestyre, sier han til Nettavisen.

- Ikke hørt om skader
Ravn mener den enkelte russ selv må ta ansvar og vurdere om de tåler knutene.

- Man må rett og slett finne ut litt selv. Vi kan ikke vite nøyaktig hvordan alle reagerer på alkohol heller. Det er jo slik at noen klarer knutene, og andre ikke. Da må man bare opptre varsomt og være ansvarlig selv om man har russebuksen på, sier han.

- Men advarer dere mot farene på listen over russeknutene?

- Det står at man skal opptre varsomt og at knutene tas på eget ansvar, sier Ravn.

Han sier de har fått tilbakemelding fra russ som har tatt drikkeknutene, om at de «var veldig morsomme».

- Jeg har ikke hørt om noen skader som er knyttet opp mot disse knutene ennå. Foreløpig har jeg troen på russen jeg, at de klarer å styre seg litt, sier han.

- Kan være lett offer
Onsdag gikk lederen av Vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, ut med en formaning til unge russegutter før 1. mai-helgen.

- Om en jente har flørtet med deg tidligere på kvelden, så gir ikke det deg rett til å kle av henne og voldta henne senere. Selv om hun har sovnet gir det deg ikke rett til å ta deg til rette, sa Rohde til Nettavisen.

Hun oppfordret guttene til å tenke over sitt alkoholinntak, ta vare på jentene i gjengen – og til å respektere grenser.

Les saken: - Flørting gir ikke rett til voldtekt

President for Russens hovedstyre, Jørand Landmark, tror imidlertid ikke at voldtekter er noe stort problem blant russen.

– Jeg har ikke hørt om at det har vært noe stort problem med voldtekter blant russen, og tror ikke det vil være noe stort problem i år heller, sier Landmark til Nettavisen.

Han råder likevel russen til ikke å gå alene.

– Det er jo ikke i hovedsak russ som voldtar russ som i så fall kan bli et problem, men at det kan være andre som kan se på russ om lette ofre. Så dersom russen går sammen i gjenger, er det lettere å unngå slike situasjoner, mener han.

12.000 på fest i helga
Til helga braker russetiden løs for alvor, med gigantfest på Tryvann i Oslo.

– Vi venter mellom 10.000 og 12.000 russ fra hele landet, forteller Landmark.

Festen er den offisielle starten på russefeiringen.

– Det kommer masse artister, bussene settes opp og ellers blir det mye fart og spenning. Jeg tror det kommer til å bli vanvittig bra stemning her oppe, sier han.

Han oppfordrer russen til å ikke drikke mer enn de tåler.

– Man kan teste ting i russetiden, men man skal være forsiktig og prøve å begrense seg når det gjelder alkohol. For det er mye som kan skje når man drikker alkohol. Så vi oppfordrer selvfølgelig alle til å være forsiktige, men jeg tror de aller fleste klarer å beherske seg, sier russepresidenten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.