RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Russerne kommer ikke til å somle

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Norge bør ta på seg lederrollen og sette standard for olje- og gassvirksomheten på delelinjen, mener ekspertene.

- Hvis vi skal ha noen innflytelse her, må vi være offensive. De bruker ikke lang tid på konsekvensanalyser i Russland. Det må være et mål for Norge med sin erfaring fra oljevirksomhet til havs, å lede an, sier Erik Karlstrøm i North Energy i Alta til Nettavisen.

Karlstrøms selskap håper å kapre lisenser både på norsk og russiske side i området i Barentshavet, som frigis nå når Norge og Russland er enige om delelinjen.

Les også: Slik ble Norge 87.000 kvadratkilometer større

Les også: Tror på utbygging om 15 år

Han får støtte av professor i petroleumsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Øystein Noreng:

- Ja, russerne kommer til å sette i gang. Skal vi sette et eksempel, må vi også sette i gang, sier Noreng til Nettavisen.

- De har alt skutt seismikk
Begge poengterer at russerne allerede har et forsprang i dette området.

- De har alt skutt seismikk her, og de har allerede boret en brønn nær opptil dette området, sier Karlstrøm.

Begge er opptatt av at Norge som ledende nasjon på petroleumsvirksomhet til havs, må sette seg i førersetet og sette standarder blant annet i forhold til miljøvern og sikkerhet.

Tror på leteboring i 2013
I løpet av året skal detaljene i avtalen mellom Norge og Russland på plass og grensen skal trekkes opp nøyaktig, men allerede om et par-tre år kan det bli leteboring i området, tror optimistene.

- Den første fasen er å avklare grensen i detalj. Deretter kan man begynne å skyte seismikk og få mer komplette data, så må disse dataene analyseres. Deretter må det lyses ut konsesjoner, så skal det søkes og tildeles. Så kan man begynne med leteboring. Det kan bli leteboring allerede i 2012 eller 2013, tror Noreng.

Blåser av miljøvernere
Statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen høstet mange gratulasjoner etter at gjennombruddet i forhandlingene om delelinjen ble kjent onsdag. Stoltenberg slapp nyheten på en felles pressekonferanse med Russlands president Dmitrij Medvedev. Men Naturvernforbundet og leder Lars Haltbrekken frykter hva som kommer til å skje. Der ønsker de at Barentshavet skal vernes og slippe olje- og gassvirksomhet.

- Miljøvernernes utgangspunkt er ideologisk. De vil ikke at vi skal ha oljevirksomhet, og iallfall ikke der. Det kommer til å bli et slag, men jeg tror miljøvernerne glemmer at Norge her kan være med og sette en standard også for det som skjer på russisk side, sier Noreng.

- Vet foreløpig veldig lite
Foreløpig er det ingen som vet noe sikkert om olje- og gassressursene i området, i alle fall ikke på norsk side.

- Jeg tror vi vet det som er å vite, og det er lite, sier Karlstrøm i North Energy.

Selskapet ble startet i 2007 nettopp med oljevirksomhet i disse områdene for øyet. Karlstrøm forteller at de er i tett dialog med aktører på russisk side.

- Området vi snakker om er like stort som hele Nordsjøen, og vi vet at i de store strukturene som finnes der, er det plass til reservoarer med utrolig mye olje og gass. Det er mer her enn i Lofoten og Vesterålen, sier han.

- Ikke et nytt Shtokman
Han vil likevel ikke dra en sammenligning med Shtokman-feltet som ligger 200 kilometer øst for den nye delelinjen.

- Vil olje- og gassvirksomhet her komme på kollisjonskurs med fiskeressursene, slik du ser det?

- Det vil ikke være noe annerledes her enn i Nordsjøen. Forskjellen er at det er færre fiskere og området er større. Jeg tror fiskere vil kunne drive sin virksomhet her i framtida uten å se noe til oljeindustrien, sier Karlstrøm.

- Det betyr selvsagt ikke at vi ikke skal utrede fiskeressursene her nøye og ha en forvaltningsplan.

- Tror hele Nord-Norge er for
Karlstrøm tror ringvirkningene for næringslivet i Øst-Finnmark kan bli store.

- Den viktigste jobben starter nå med å fylle avtalen med innhold og aktivitet. Jeg tror hele Nord-Norges befolkning vil være for, og jeg mener vi bør ha et ord med i laget, sier Karlstrøm.

Heller ikke han synes Lars Haltbrekken og Naturvernforbundets argumenter for vern av Barentshavet bør veie tungt:

- De er imot olje- og gassutvinning. Punktum. Da er ikke det standpunktet så overraskende. Det de glemmer er at de norske selskapene vil hoppe over på russisk side hvis Russland får styre tempoet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere