RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Russisk sikkerhetsstrategi skaper flere terrorister

Sist oppdatert:
NUPI-forsker: Reiser spørsmålet om Russland kan levere den nødvendige sikkerhet rundt de olympiske vinterlekene som skal holdes i Sotsji i februar

- Det er naturlig at terrorhandlingen i Nord-Kaukasus søndag reiser spørsmålet om Russland kan levere den nødvendige sikkerhet rundt de olympiske vinterlekene som skal holdes i Sotsji i februar, mener NUPI-forsker Julie Wilhelmsen.

- Det faktum at Sotsji ligger i området og at tsjetsjenske opprørsledere, blant dem Doku Umarov, har sagt at Ol vil være et terrormål, gjør det naturlig at terrordrapene søndag på jernbanestasjonen i Volgograd, tidligere Stalingrad, reiser spørsmål ved sikkerheten rundt OL. Men terrorhandlingen må først og fremst sees som et utslag av den vanskelig situasjon i Nord-Kaukasus. Området har vært preget av krig på lavbluss helt siden 1999, sier Wilhelmsen til NTB.

Dårlig sikkerhet
Hun karakteriserer sikkerheten mot terror i Russland som veldig dårlig, og mener den har vært dårlig svært lenge, blant annet fordi russisk strategi i Nord-Kaukasus skaper flere terrorister: Russerne har søkt å skape sikkerhet med bomber, utrenskingsaksjoner og angrep mot familier.

- I området der Ol 2014 skal holdes, har Russland brukt uhorvelig mye penger på sikkerhet. Sotsji har så å si vært avstengt i månedsvis. Slik har russiske myndigheter håpet å demonstrere at Russland har kontroll og at krigen i Tsjetsjenia er over. Men uroen har dessverre spredt seg til naborepublikkene og nærmer seg slik sett Sotsji, sier Wilhelmsen.

Forkjøpsaksjoner
NUPI-forskeren påpeker at russiske sikkerhetstiltak i en årrekke har medført stadig mer kontroll, mer overvåking og flere såkalte forkjøpsaksjoner, som har skapt enda mer hat i den muslimske befolkningen.

- I tillegg er Russland et ekstremt korrupt samfunn. Tidligere større terroraksjoner i Russland tyder rett og slett på at det må ha vært mulig for terrorister å bestikke seg fram til terrormålene, sier Wilhelmsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere