- Russiske styrker tar kontroll over rakettbase

Russiske styrker forsøker å ta kontroll over en ukrainsk rakettbase på Krim-halvøya, sier ukrainske militærkilder ifølge Interfax.

01.03.14 12:04

Kiev (NTB-Reuters): Det russiske nyhetsbyrået melder at rundt 20 soldater har inntatt basen vest på Krim i et forsøk på å overta den.

Interfax melder videre at forhandlinger er underveis, men sier ingenting om eventuelle sammenstøt eller sårede.

I tillegg er luftrommet over Krim-halvøya er stengt for all flytrafikk, opplyser flyplassmyndighetene ved den internasjonale flyplassen i Simferopol.

Væpnede menn tok tidligere lørdag kontroll over den internasjonale flyplassen i Krim-regionens største by. De skal samtidig ha tatt kontroll over militærflyplassen Belbek i nærheten av byen Sevastopol.

Russiske styrker har også tatt kontroll over en militær flyplass øst på Krim, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax lørdag formiddag. Flyplassen i byen Kirovskoje brukes i hovedsak for militære transportfly, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ber Russland trekke seg ut
Samtidig ber Ukrainas midlertidige statsminister Arsenij Jatsenjuk Russland om å trekke sine militære styrker bort fra Krim-halvøya. Det ukrainske militæret er satt i høyeste beredskap.

Jatsenjuk sier russernes militære nærvær på Krim utenom den russiske marinebasen i Sevastopol er ulovlig.

6000 nye soldater
Ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet har Russland sendt 6000 nye soldater som forsterkning til den russiske militærbasen i Sevastopol.

Samtidig sier den prorussiske regionministeren på Krim, Sergeij Aksjonov, ifølge Interfax at soldater fra den russiske svartehavsflåten lørdag vokter flere av bygningene til regionmyndighetene på halvøya.

Jatsenjuk, som ble innsatt som leder for den nye ukrainske overgangsregjeringen torsdag, oppfordrer Moskva til å stanse sine militære aktiviteter på Krim og heller jobbe for en fredelig løsning på krisen.

- Uakseptabelt
Samtidig understreker han at Ukraina ikke vil gi etter for russiske provokasjoner på Krim-halvøya.

– Det er uakseptabelt at russiske pansrede kjøretøy kjører i gatene i ukrainske byer, sier Jatsenjuk.

– Dette er ingenting annet enn brudd på avtalen om tilstedeværelse for svartehavsflåten på ukrainsk territorium. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.