RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Russland anser NATO som en fiende

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjentok torsdag sitt budskap om at Russland må trekke tilbake sine soldater fra grensen.
NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gjentok torsdag sitt budskap om at Russland må trekke tilbake sine soldater fra grensen. Foto: Pool
Sist oppdatert:
Står klar til å støtte Ukraina mot russisk aggresjon. Russland-ekspert: - Farlig opptrapping.

NATO er rede til å støtte Ukraina mot russisk aggresjon, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. En kraftig opptrapping av konflikten, mener Russland-forsker.

– NATO framstår som en veldig truende organisasjon for russerne, sier avdelingsleder Indra Øverland ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Han understreker at det foreløpig er noe uklart hvordan Rasmussens uttalelser kan tolkes.

– Men russerne kan oppfatte dette som veldig truende. Og det vet nok Fogh Rasmussen også, sier Øverland til NTB.

NATO-støtte
Under en pressekonferanse i Kiev torsdag sa Rasmussen at NATO er villig til å støtte Ukraina med rådgivere og annen assistanse.

– Dette er ikke bare retorikk. NATO sier at de er villige til å hjelpe Ukraina militært – og det må de følge opp. Og det vil være en alvorlig handling, sier Øverland som minner om at amerikanske soldater i Vietnam også ble kalt «rådgivere» i en lengre periode.

Samtidig vil det være utenkelig at NATO vil sende soldater i kamp i Ukraina, mener NUPI-forskeren.

– Det vil være veldig, veldig farlig, sier han og sammenligner situasjonen med å spille «chicken» – å kjøre to biler rett mot hverandre front mot front, der den første som svinger bort, har tapt.

– Begge sider trapper nå voldsomt opp i Ukraina. Nå gjelder det å se hvem som blunker først, sier Øverland.

Fiende
På pressekonferansen sa Fogh Rasmussen også at Russland dessverre ikke anser NATO som en partner, men som en fiende, og gjentok sitt budskap om at Russland må trekke tilbake sine soldater fra grensen.

– Russerne må ikke bruke fredsmekling som et påskudd til krigføring, sa Rasmussen, som understreker at NATO.

Det er Ukrainas president Petro Porosjenko som har invitert Rasmussen til Kiev, blant annet for å drøfte et forestående møte i det formelle partnerskapsforumet som regulerer forholdet mellom de to partene. De to lederne vil analysere den siste utviklingen i grenseområdene mot Russland.

Ukraina er ikke medlem av NATO. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere