- Russland har styrker i Ukraina

Jens Stoltenberg ytret sin bekymring over de russiske styrkene under en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg i Brussel onsdag.

Jens Stoltenberg ytret sin bekymring over de russiske styrkene under en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg i Brussel onsdag. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier Russland har styrker inne i Øst-Ukraina, og at alliansen ser en økning av tungt, russisk militærutstyr i området

21.01.15 18:47

Ukraina hevdet tirsdag at 700 russiske styrker befant seg i Øst-Ukraina. Onsdag oppjusterte president Petro Porosjenko tallet til 9.000.

– Jeg vil ikke kommentere konkrete tall, men vi har sett et bilde over lang tid der Russland har hatt styrker i østlige deler av Ukraina. Det er ingen endring i det bildet, basert på informasjonen vi har, sier Stoltenberg til NTB.

– Tungt utstyr
– Russland støtter også separatistene i Ukraina med utstyr. Vi har spesielt sett en økning i omfanget av tungt militært utstyr, som stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og luftvernsystemer, utdyper generalsekretæren.

Den tilspissede situasjonen i Ukraina var blant temaene Stoltenberg diskuterte da statsminister Erna Solberg (H) besøkte ham i Brussel onsdag.

– Russlands handlinger i Ukraina er en påminnelse om at vi ikke kan ta fred i Europa for gitt. NATO er og vil være en viktig aktør for å løse de store krisene vi ser i verden nå, sa Solberg da de to møtte pressen etter møtet.

Kamper ved flyplass
De siste dagene har det pågått kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister i Donetsk. Fem sivile ble drept i kampene natt til onsdag, ifølge byens myndigheter.

– Russlands støtte til separatistene er ikke noe bidrag til å stabilisere utviklingen. Tvert imot bidrar de til å eskalere situasjonen i Ukraina, sier Stoltenberg.

Solberg (H) vil bruke mer på forsvar ID: 10206213

Brussel (NTB): Norge vil fortsette å bruke mer penger på forsvar. Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) under sitt besøk hos NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel.

Solberg: - Mer på forsvar
Solberg ble takket av sin forgjenger for Norges forpliktelser og bidrag til NATO-samarbeidet da de to møtte pressen onsdag. Stoltenberg minnet også om alliansens mål om at 2 prosent av medlemslandenes bruttonasjonalprodukt (BNP) skal brukes på forsvar.

– Det er snakk om 15-16 milliarder kroner. Det er over det som vil være mulig på to-tre år. Men vi har økt utgiftene i år, og kommer til å øke dem i årene som kommer, sier Solberg til NTB.

Stoltenberg brukte imidlertid heller ikke 2 prosent av Norges BNP til forsvar da han var Norges statsminister, slik han nå oppfordrer NATO-landene til å gjøre.

– Når jeg understreker målet NATO har fastsatt, så handler det først om å stoppe kuttene. Det har Norge gjort. Norge er ett av få NATO-land som har økt forsvarsutgiftene de siste årene. Det er viktig at alle land går i den retningen, sier generalsekretæren.

– Jeg kommer ikke som tidligere norsk statsminister å gå inn i detaljer om budsjettdrøftingene i Norge. Det må Erna Solberg håndtere, forklarer han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag