Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Russland har styrker i Ukraina

Jens Stoltenberg ytret sin bekymring over de russiske styrkene under en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg i Brussel onsdag.
Jens Stoltenberg ytret sin bekymring over de russiske styrkene under en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg i Brussel onsdag. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
NATO-sjef Jens Stoltenberg sier Russland har styrker inne i Øst-Ukraina, og at alliansen ser en økning av tungt, russisk militærutstyr i området

Ukraina hevdet tirsdag at 700 russiske styrker befant seg i Øst-Ukraina. Onsdag oppjusterte president Petro Porosjenko tallet til 9.000.

– Jeg vil ikke kommentere konkrete tall, men vi har sett et bilde over lang tid der Russland har hatt styrker i østlige deler av Ukraina. Det er ingen endring i det bildet, basert på informasjonen vi har, sier Stoltenberg til NTB.

– Tungt utstyr
– Russland støtter også separatistene i Ukraina med utstyr. Vi har spesielt sett en økning i omfanget av tungt militært utstyr, som stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og luftvernsystemer, utdyper generalsekretæren.

Den tilspissede situasjonen i Ukraina var blant temaene Stoltenberg diskuterte da statsminister Erna Solberg (H) besøkte ham i Brussel onsdag.

– Russlands handlinger i Ukraina er en påminnelse om at vi ikke kan ta fred i Europa for gitt. NATO er og vil være en viktig aktør for å løse de store krisene vi ser i verden nå, sa Solberg da de to møtte pressen etter møtet.

Kamper ved flyplass
De siste dagene har det pågått kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister i Donetsk. Fem sivile ble drept i kampene natt til onsdag, ifølge byens myndigheter.

– Russlands støtte til separatistene er ikke noe bidrag til å stabilisere utviklingen. Tvert imot bidrar de til å eskalere situasjonen i Ukraina, sier Stoltenberg.

Solberg (H) vil bruke mer på forsvar ID: 10206213

Brussel (NTB): Norge vil fortsette å bruke mer penger på forsvar. Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) under sitt besøk hos NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel.

Solberg: - Mer på forsvar
Solberg ble takket av sin forgjenger for Norges forpliktelser og bidrag til NATO-samarbeidet da de to møtte pressen onsdag. Stoltenberg minnet også om alliansens mål om at 2 prosent av medlemslandenes bruttonasjonalprodukt (BNP) skal brukes på forsvar.

– Det er snakk om 15-16 milliarder kroner. Det er over det som vil være mulig på to-tre år. Men vi har økt utgiftene i år, og kommer til å øke dem i årene som kommer, sier Solberg til NTB.

Stoltenberg brukte imidlertid heller ikke 2 prosent av Norges BNP til forsvar da han var Norges statsminister, slik han nå oppfordrer NATO-landene til å gjøre.

– Når jeg understreker målet NATO har fastsatt, så handler det først om å stoppe kuttene. Det har Norge gjort. Norge er ett av få NATO-land som har økt forsvarsutgiftene de siste årene. Det er viktig at alle land går i den retningen, sier generalsekretæren.

– Jeg kommer ikke som tidligere norsk statsminister å gå inn i detaljer om budsjettdrøftingene i Norge. Det må Erna Solberg håndtere, forklarer han.

(©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!