RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Russland kan skade Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland legger fram trusselvurderingen for 2015. Justisminister Anders Anundsen er til stede.
PST-sjef Benedicte Bjørnland legger fram trusselvurderingen for 2015. Justisminister Anders Anundsen er til stede. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
PST frykter overvåking fra både Russland og Kina.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier under fremleggingen av trusselvurderingen for 2015, at Russlands annektering av Krimhalvøya i april i fjor, viser at sikkerhetspolitisk stabilitet ikke kan tas for gitt.

Videre sier PST-sjefen at de frykter overvåking fra både Russland og Kina.

- Dette er land som har store etterretningskapasiteter som vi ikke samarbeider med, og som vi har sett eksempler på bedrive ulovlig etterretningsvirksomhet i Norge, sa Bjørnland under pressekonferansen.

«De to statene som Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, og som samtidig har de desidert største etterretningskapasitetene, er Russland og Kina. Av disse vurderer vi russisk etterretning til å ha det største skadepotensialet for norske interesser,» lyder trusselvurderingen.

Vil ha info om norsk forsvar
I rapporten står det at russiske etterretningstjenester søker etter informasjon om norsk forsvar, sikkerhet og beredskap.

«Norge er en del av NATO og utgjør NATOs yttergrense mot Russland med Kola-halvøya i nord. Dette er et militærstrategisk viktig område for Russland. Russisk etterretning søker informasjon om Norges og NATOs militære kapasitet, aktiviteter og strategier.»

«Innsikten etterretningsvirksomheten gir, kan styrke Russland militært. Samtidig kan den svekke både Norges og alliertes sikkerhetspolitiske interesser. Potensielt kan innsikten også anvendes til sabotasje mot norsk sivil og militær infrastruktur,» lyder rapporten.

Spioner
PST sier at etterretningsoffiserer tradisjonelt arbeider under dekke av å være journalister, diplomater, næringslivsrepresentanter eller turister, men at digitaliseringen av det norske samfunnet har gitt etterretningstjenestene bedre arbeidsvilkår.

PST sier blant annet at de har grunnlag til å tro at fremmede stater bruker konsulentselskaper til å innhente etterretning i Norge.

«Fremveksten av konsulentselskaper gir fremmede etterretningstjenester et potensielt nytt verktøy i arbeidet med å innhente informasjon og påvirke politiske prosesser,» lyder rapporten.

Les også: Terrorekspert slår alarm om ressursmangel i PST

PST understreker i rapporten at norske eller utenlandske konsulentselskaper ikke nødvendigvis vet hvem kunden er eller hva som er motivet bak konsulentoppdraget.

«De siste årene har fremmede etterretningstjenester vist interesse for å utnytte konsulentselskaper. I dag kan norske konsulentselskaper holde sine kundelister hemmelige og dermed potensielt skjule andre staters interesser. Slike selskapers vurderinger, ressurser og kontakter i politiske miljøer kan gi et godt grunnlag for innhenting av informasjon om norske politiske beslutningsprosesser og hvordan slike prosesser kan påvirkes.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere