*Nettavisen* Nyheter.

- Russland vil vise verden at de er tilbake som militær supermakt

Foto: Forsvaret 333 Skvadron / Handout

Etter 25 år med nedrusting i nord, har russerne plassert ut mange nye atomvåpen ved norskegrensa.

03.10.14 18:18

(AN.NO): Helt siden Mikhail Gorbatsjovs "Murmansk-tale" 1. oktober 1987, der sovjetlederen tok til orde får å gjøre Arktis til en "fredssone" og en internasjonal samarbeidsarena, har man sett en gradvis russisk nedrusting på Kola-halvøya.

Noe Thomas Nilsen, redaktør i BarentsObserver, har fulgt nøye.

Men i løpet av det siste året har Russland plassert ut 243 nye atomstridshoder, de aller fleste av dem rett ved norskegrensa.

- Sett i lys av ned nedrustningen vi så i løpet av alle disse årene, er det sterkt beklagelig å se at dette nå tar en helt annen retning, sier Nilsen som ser en omprioritering på russisk side.

- Russland har ikke flere atomstridshoder enn hva START-avtalen tillater, men det vi ser nå er at antallet atomvåpen om bord i ubåter øker kraftig, mens antallet atomvåpen i siloer går ned, sier Nilsen til Avisa Nordland

Tidligere var en tredjedel av den russiske ubåtflåten plassert ved Stillehavet. I dag er 80 prosent plassert på Kola.

Les også:Russlands nye supervåpen utplasseres nær Norge

Ikke en direkte trussel

Nilsen følger Russland tettere enn de fleste, men selv ikke han kunne forutsett utviklingen.

- Russland har raskt gått fra å være en forutsigbar partner, til å bruke militær makt for å oppnå politiske mål. Det Russland vi ser i dag, kunne knapt noen se komme bare for ett år siden, sier han til an.no.

At det rustes opp på Kola, mener Nilsen ikke må sees som noen direkte trussel mot oss.

- Vi ser en kraftig opprusting av Nordflåten på Kola, men det er viktig å huske at dette primært ikke er rettet mot oss. Kola-halvøya er Russlands eneste europeiske kyststripe med isfri inn- og utseiling. Utplasseringen av nye atomstridshoder her, er et direkte resultat av at Russland nå vil vise verdenssamfunnet at de er tilbake som militær supermakt.

- De siste årene har vi også sett økt flyaktivitet av strategiske bombefly utenfor norskekysten. Dette må heller ikke sees på som en direkte trussel mot oss. Basen på Kola er eneste sted hvor disse flyene kan fly inn i internasjonalt luftrom uten først å måtte fly gjennom andres luftrom. Derfor ser vi at disse flyene gjerne flyr helt fra basene i Svartehavet til Kola, for så å drive øvelser utenfor kysten vår.

Sivilt samarbeid

Onsdag holdt forsvarsministeren og forsvarssjefen en pressekonferanse, hvor tema var omfattende endringer i Forsvaret, sett i lys av den nye sikkerhetspolitiske situasjonen.

Nilsen tror likevel mye av nøkkelsen ligger i det sivile samarbeidet.

- Det er veldig viktig at Norge opprettholder det sivile samarbeidet. Det vi ser med tjue års erfaring, er at det er dette samarbeidet som har skapt en god atmosfære i området. At de sivile kanalene holdes åpne, er svært viktig for den sikkerhetspolitiske situasjonen.

- Frykter du en tilsvarende opprusting fra NATOs side som et svar på Russlands nye linje, og med det et gufs av en ny kald krig?

- Etter alle disse årene med nedrusting, så får man ikke håpe det. Og det er her det sivile samarbeidet blir så viktig, sier Nilsen.

Les flere saker i Avisa Nordland her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag