- Russlands mobilisering er en styrkedemonstrasjon

Uidentifserte, bevæpnede personer med pansrede kjøretøy blokkerer grensen til Sevastopol på Krim.

Uidentifserte, bevæpnede personer med pansrede kjøretøy blokkerer grensen til Sevastopol på Krim. Foto: Vasiliy Batanov (Afp)

Russlands militære mobilisering på Krim er en styrkedemonstrasjon, mener ekspert.

01.03.14 19:37

Russlands president Vladimir Putin fikk lørdag nasjonalforsamlingens godkjenning til bruk av militærmakt på Krim-halvøya i Ukraina. Det ytterligere forverrer en allerede alvorlig situasjon, mener førsteamanuensis Geir Flikke ved Universitetet i Oslo.

Les mer: - Putin sitter på alle kortene nå

– Jeg tror dette er et forsøk på å påvirke ukrainsk politikk. Det er et forsøk på å gi et signal om at Ukraina ikke skal gå i vestlig retning. Jeg tror også det er en demonstrasjon av styrke, sier Russland-kjenneren til NTB.

Ifølge ham er det flere forhold som indikerer at russiske militære allerede er aktive på Krim. Blant annet er det blitt observert soldater på Krim som ikke bærer noen form for identifikasjon.

– De er mest sannsynlig russiske, sier Flikke.

Samtidig er kommunikasjonslinjer blitt klippet, og den regionale forsamlingen på Krim innsatt en ny leder som har appellert til Russland om hjelp, til tross for at det ikke er kommet trusler mot halvøya, påpeker han.

En kvinne veiver det russiske flagget i Simferopol på Krim. Foto: David MdzinarishviliBrende: - Russland heller bensin på bålet
Utenriksminister Børge Brende (H) mener Russlands nasjonalforsamling bidro til å eskalere situasjonen på Krim-halvøya da de sa ja til militærbruk i Ukraina lørdag.

– Å autorisere en slik maktbruk er å helle bensin på bålet og bidrar kun til å eskalere situasjonen. Utviklingen på Krim er mer og mer farlig, sier Brende til NTB.

Statsminister Erna Solberg er enig.

– Nå må ingen gjøre noen handlinger som kan misforstås, sier Solberg til Nrk og maner til ro og dialog.

Utenriksminister Brende karakteriserer situasjonen som «svært bekymringsfull».

– Russland må respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. Enhver krenkelse av landets grenser er uakseptabel, sier Brende. Dette er ord som ble brukt av en lang rekke vestlige ledere lørdag

Forsker: - Begrenset handlingsrom for FN i Ukraina
FNs sikkerhetsråd har ikke et stort handlingsrom for å bedre situasjonen i Ukraina, ettersom Russland sitter med vetorett, mener svensk forsker.

– Noen harde maktmidler kan man ikke vente seg fra FN. Organisasjoner som EU har fortsatt mulighet til å påvirke, for eksempel gjennom mindre handel med Russland og diplomati, sier professor i folkerett ved Uppsala universitet i Sverige, Mark Klamberg til nyhetsbyrået TT.

FNs sikkerhetsråd har kalt inn til hastemøte lørdag kveld. Ukraina har tidligere vent seg til FNs sikkerhetsråd, men her har Russland vetorett.

Risikoen for en voldsspiral er åpenbar etter lørdagens utvikling, mener professoren.

– Men jeg har vanskeligheter med å se for meg at NATO kommer til å velge en direkte militær konfrontasjon med Russland, sier Klamberg.

Krim-halvøya kan ikke bryte ut og utrope seg til en selvstendig stat, ifølge Klamberg. Regjeringen som ble utnevnt av parlamentet, representerer Ukraina folkerettslig sett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.