RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Russlands oppførsel er et svakhetstegn

Barack Obama sa at de kan komme ytterligere sanksoner mot Russland på en pressekonferanse under toppmøtet i Haag tirsdag ettermiddag.
Barack Obama sa at de kan komme ytterligere sanksoner mot Russland på en pressekonferanse under toppmøtet i Haag tirsdag ettermiddag. Foto: Toussaint Kluiters (Ap)
Sist oppdatert:
USAs president Barack Obama truet med ytterligere sanksjoner.

Russland er en regional makt som truer noen av sine nærmeste naboer. Det er et tegn på svakhet snarere enn styrke, sa Obama under toppmøtet i Haag tirsdag.

Han gir samtidig uttrykk for sterk støtte til NATO-landene som ligger i nærheten av Ukraina og som måtte føle seg truet av Russland.

- Hvilke forsikringer har Russlands naboland mot fremtidige forsøk på å overta deres territorium? Noen av de landene er jo NATO-land, og som NATO-land er vi alle enige om at vi skal overholde artikkel fem og ideen om det kollektive forsvar, la han til.

Krim-uro
- Vi jobber nå mer intensivt for å sikre at vi har beredskapsplaner, slik at enhver NATO-alliert kan være sikker på at vi kommer til å handle for å forsvare dem, sa den amerikanske presidenten videre.

Obama påpekte at Russlands annektering av Krim-halvøya ikke er et avsluttet kapittel, ettersom det ikke er blitt anerkjent internasjonalt. Han er kritisk til at russiske styrker står langs grensen til Ukraina.

- Det ser ut til å være et forsøk på å skremme. Juridisk sett har Russland rett til å ha egne styrker på egen jord. Men jeg tror ikke situasjonen er løst, og jeg mener at Russland har gjort en rekke feilgrep. Dette er ikke måten å løse uenigheter på i det 21. århundre, sa presidenten.

Trussel om energisanksjoner
Obama truet også med at både USA og Europa er klare til å utvide sanksjonene mot Russland til å omfatte områder som handel og energi – dersom situasjonen rundt Ukraina ikke roer seg.

- Det er opp til Russland å handle ansvarlig og igjen vise vilje til å følge internasjonale standarder. Hvis landet ikke gjør det, vil det komme til å koste enda mer, sa Obama og la til at forberedelser er i gang for ytterligere økonomiske straffetiltak om ikke Russland endrer kurs.

(©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere