RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Morten Ø. Karlsen (Mediehuset Nettavisen)

- RV kalte oss «antinegerhøyre»

Men det stoppet ikke Christer Kjølstad (Frp) fra å dra frem en voldtekt. Bli med på skolevalg.

- Det er lov å ta litt i. Du må huske at elevene skal høre på oss i en eller to timer, da kan det fort bli jævlig kjedelig, sier Christer Kjølstad, styremedlem i Oslo Fpu og ivrig skoledebattant.

Stortingsvalg er ikke bare debatt mellom de mest statskjente sluggerne. Det er også fandenivoldskhet og full frontalangrep på landets skoler. De første skolene har allerede avholdt sine valg, og på Asker videregående skole vant Venstre stort foran Høyre og Ap. Nettavisen tok torsdag turen til Ullern Videregående skole for å høre valgdebatten mellom Rødt, SV, Ap, Krf, Miljøpartiet Grønne, Venstre, Høyre og Frp.

- Nasse Nøff og Joker
- Å sende en Frp-er eller de rødgrønne inn i miljøverndepartementet er som å sende Jan Thomas som kommandosoldat til Afghanistan. Det går bare ikke, sa Julie fra Rødt og dundret videre mot Frps liberale politikk - helt til hun ble stoppet i døra på spritpolitikken.

- Julie, jeg skjønner ikke hva du klager over. Jeg har sett deg på byen, sa Unge Høyres Stefan Heggelund til rungende latter fra salen.

I skoledebatt er det ølservering, kriminalpolitikk, utesteders stengetider, kollektivtrafikk (nattestid) og litt skolepolitikk som er viktige saker. En sentral skyteskive er kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell - eller «du vet han som ser ut som en krysning av Nasse Nøff og The Joker fra Batman» - som Heggelund beskrev ham.

Se video:

- I skoledebatter må man være kvikk i replikkene. Det må være morsomt, og humoren må underbygge de politiske poengene. Her får du øyeblikkelig tilbakemelding fra salen. Enten liker de det, og jubler, eller så liker de det ikke, sier Heggelund etter årets sjette skoledebatt.

Frps Christer Kjølstad høstet både buing og applaus - samt kraftige angrep (se video) fra de andre debattantene, da han prøvde å score poeng på en stygg voldtektshistorie.

Se historien her:

- Var ikke den historien å ta litt for hardt i, Kjølstad?

- Nei, voldtektsproblematikken er et problem som er svært viktig å få frem, sier Kjølstad til Nettavisen etter debatten.

- Var historien reell?

- Ja, det var den Jeg fikk den fra min gamle sjef som har lest det i sakspapirer.

- Hvor mener du grensen går for hva man kan komme med karakteristikker i slike debatter?

- Man skal kunne ta i.

- Har dere fått karakteristikker som du reagerer på?

- Ja, RV har kalt oss antinegerhøyre på debatter. Det like vi ikke, sier Kjølstad.

- Jens kan kalles Lommemannen
Selv om debattantene bet fra seg på UIlern var det ingen stygge overtramp. Dem har det forøvrig vært mange av tidligere.

Tirsdag denne uken kalte Frps Mette Hanekamhaug statsministeren for Lommemannen under en skoledebatt i Fræna.

– Jeg sa vel at Jens Stoltenberg har hendene så djupt i lommebøkene til folk at han kan kalles Lommemannen, sa Hanekamhaug til Romsdals Budstikke onsdag. Torsdag beklaget hun uttalelsen.

At det kan gå blodig for seg i skoledebatter, fikk Norgespatriotenes leder, Øyvind Heian, erfare under skoledebatt i Tønsberg.

- Plutselig kjente jeg et slag i pannen. Det var så kraftig at hodet ble slått litt bakover, så begynte det å blø fra pannen og ned på pulten og gulvet, fortalte Øyvind Heian til Nettavisen etter hendelsen.

«Slaget i Drammen»
Vold er derimot ikke et ukjent fenomen i forbindelse med skoledebatter.

En av de mest kjente «slagene» i forbindelse med skoledebatter var det Martin Schanche som slo for under en debatt på Åssiden i Drammen i 2003.

Se video her

Også her kom det en beklagelse i etterkant.

Les Schanches begrunnelse her!

I 2007 ble en FpU-politiker slått i asfalten under en skoledebatt i Lyngdal videregående skole i Vest-Agder.

Les FpU-politiker slått i asfalten

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere