RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Rydd opp i rotet, Widvey!


MÅ SVARE: Thorhild Widvey (H) har fått et skriftlig spørsmål fra Venstre.
MÅ SVARE: Thorhild Widvey (H) har fått et skriftlig spørsmål fra Venstre. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Venstres Ola Elvestuen er forarget over medlemsrotet i Kirken.

Flere står ufrivillig oppført som medlemmer i Den Norske Kirke.

Det er oppdaget ved at mange - rundt 3,1 millioner - mottar valgkort til kirkevalget. Men ikke alle er medlemmer av kirken.

Les mer: Omfattende medlemsjuks i Den norske kirke

Nå krever Venstres Ola Elvestuen at kulturministeren tar ansvar for at det blir ryddet i kirkens medlemsregister én gang for alle.

Torsdag sender han følgende skriftlige spørsmål til Widvey:

«Hvordan vil kulturministeren sørge for at det blir ryddet opp i kirkens medlemsregister, slik at ikke personer som ikke er medlem av kirken likevel står oppført i registeret og mottar valgkort til kirkevalget?»

- Det er ikke første gang vi ser at mange står ufrivillig oppført som medlemmer av kirken. Det gjelder både folk som er aktivt utmeldt, og folk som aldri har vært medlem. I lang tid har vi blitt lovet en opprydning, men det er tydelig at det ikke har skjedd. Det er helt avgjørende at medlemskap i trossamfunn er frivillig, og når dette skjer i kirken er det et politisk ansvar å sørge for at registeret er korrekt, sier Elvestuen.

Venstre-nestleder Ola Elvestuen krever svar.

- Betydelig omfang

Han mener situasjonen er belastende:

- Å oppleve at man ufrivillig er medlem av et trossamfunn kan være belastende for mange. I tillegg er det slik at den offentlige støtten til andre trossamfunn beregnes ut fra støtten som gis til kirken per medlem, både i stat og kommuner. Det betyr at gale medlemstall for kirken gir utslag på støttebeløpet til alle andre trossamfunn i landet, sier Elvestuen.

- Feilene i kirkens medlemsregister har tydeligvis et betydelig omfang, og det bidrar til å svekke troverdigheten og skaper frustrasjon blant folk som har trodd det skulle holde å melde seg ut én gang. Det er forståelig at slike feil oppstod i en tid da medlemsregisteret ble ført for hånd, men i vår digitale tid bør det være en smal sak å få ryddet opp slik at vi slipper denne situasjonen neste gang det skal avholdes kirkevalg, sier Elvestuen.

- Flere klager

Human-Etisk Forbund har fått flere klager.

– Det er folk som aldri har meldt seg inn, og som ikke er døpt, og det er folk som aktivt har meldt seg ut opptil flere ganger, sier kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund Agnieszka Bryn til NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere