RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(TV 2)

- Så banalt at det ikke går an å forholde seg til

Sist oppdatert:
Carl I. Hagen får krass kritikk etter innvandrerutspill.

Tirsdag kveld gikk Frp-veteranen og Frps ordførerkandidat i Oslo ut på TV 2 Nyhetene og sa at innvandrere har skylda for forsøplingen og kaoset som råder ved i Sinsenveien i Oslo.

De privateide bygårdene, som huser 100 sosialklienter, preges av forsøpling, forfall, vold og narkotika.

- Innvandrerne må læres opp til hvordan vi gjør det her i Norge, sa Carl I. Hagen til tv-kanalen.

Hagen sa samtidig at «norske rusmisbrukere er gjerne med på dugnad og rydder og er stolte over det, fordi de har det i blodet».

- Dette minner litt om det jeg har sett i andre land, Pakistan, Bangladesh, hvor kulturen er slik at man hiver ting ut av vinduet, at det er der man hiver søppelet sitt, sa Hagen, og viste til at det bor en del med flerkulturell bakgrunn på stedet.

Se hele intervjuet med Hagen lenger ned i saken.

- Han snakker skitt
Hagens uttalelser møtes av sterke reaksjoner. Venstres 2. nestleder, Ola Elvestuen, beskriver Hagen som totalt useriøs.

- At Hagen reduserer det til et spørsmål om dugnad og oppfølging av husregler er så banalt at det ikke går an å forholde seg til. Det går ikke an å ta det seriøst i det hele tatt, sier Elvestuen til Nettavisen.

Elvestuen mener utspillet viser at Hagen ikke har greie på det som skjer i Sinsenveien.

- Dette viser jo bare at han overhodet ikke har greie på det som skjer der oppe. Det er en total mangel på kunnskap, og det er jo å snakke skitt om folk som har det vanskelig, sier han, tydelig provosert.

Se intervjuet med Carl I. Hagen her (Artikkelen fortsetter under videoen):

- Eieren har skylda
De gamle sykehusboligene i Sinsenveien ble i 2001 solgt av Byrådet ledet av Høyre og Frp, og sosialklientene ble tvunget ut på privatmarkedet.

Elvestuen mener imidlertid det er eieren, Fredensborg Eiendomsselskap AS, som har skylda for de dårlige boforholdene.

- Eieren har skylda for sånne boforhold, selvfølgelig. Det er de som har latt dette forfalle gjennom flere år. Det er de som lar det forfalle, og har gjort det nærmest til en forretningsidé å tjene penger på de som har det vanskelig, hevder Venstre-politikeren.

Han viser til at flertallet i bystyret, mot Høyres og Fremskrittspartiets stemmer, i oktober i fjor fattet et vedtak om at den private eieren må ruste opp boligene.

- Men Byrådet har sittet på gjerdet i seks måneder, så jeg har bedt om et møte med byrådslederen i morgen. Carl I. Hagen er helt uinteressant her, det vi trenger er å få fortgang i det arbeidet, sier Elvestuen.

- Vi kan ekspropriere
Elvestuen sier Oslo kommune nærmest ikke har noen virkemidler å bruke overfor bygårdseiere som lar boliger forfalle.

- Vi har Plan- og bygningeloven, og den gir nesten ikke virkemidler. Det eneste vi har igjen er krav om en utbedringsavtale, en enighet om opprusting. Men grunnen til at den er viktig er at dersom eier ikke følger opp den, så gjør det at kommunen kan ekspropriere, sier han, og legger bestemt til:

- Enten så ruster man opp, ellers så eksproprierer vi, sier Elevestuen.

Han mener regjeringen burde gjort mye mer for bedre virkemidlene for en kommune i slike saker.

- Regjeringen har jo ikke løftet en finger for å endre lovverket. Vi har som lokal kommune alt for liten mulighet til å sørge for at eiendommer vedlikeholdes. Her burde det vært mulig å gitt pålegg og dagbøter for lenge siden, men det har vi ikke lov til, sier Elvestuen.

- Får sparke Frp på plass
Elvestuen sier det haster med å få gjort noe med boforholdene.

- Dette må Høyre ta tak i, og skulle det være noe problem med Frp så får de sparke de på plass. For dette må på plass nå, vi må få framdrift og klare tidsfrister for avtalen, for folk skal ikke bo sånn. I Sinsenveien er denne utbedringsavtalene nøkkelen for å komme videre, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere