RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Så du på dem som monstre?

Sist oppdatert:
Breivik fortalte hvordan han klarte å gjøre det «som strider mot all menneskelig natur».

OSLO TINGRETT(Nettavisen): Anders Behring Breivik fortsatte mandag formiddag å fortelle hvordan han klarte å drepe 69 mennesker på Utøya. Med den samme følelsesløse og til tider arrogante stemmen, fortsatte massemorderen å forsvarer sine handlinger.

I sitt forsvar viste blant annet Breivik til hærføreren Vlad Tepes, som på 1400-tallet spiddet sine fiender i kampen mot tyrkerne og utvidelsen av Det ottomanske riket.

- Det var et utrolig godt psykologisk virkemiddel for å unngå islamsk invasjon, sa Breivik. Vlad Tepes er mannen som myten om Dracula bygger på.

VI ADVARER MOT STERKE SKILDRINGER I SAKEN

- Hva vil en hærfører mene?
I retten leste aktor Svein Holden opp hvordan det i manifestet hans står hvordan aksjonister i en rettsforhandling bør kreve statsmaktens avgang, og overgivelse til Anders Behring Breivik.

- Det er noe som bør fremsettes som en formalitet ja, sa Breivik, og poengterte at en slik endring av styreform teoretisk er mulig, og at han selv bare er en fotsoldat. Breivik mener likevel at dette kravet kun er en formalitet og at han vet det aldri vil bli akseptert.

Aktor Inga Bejer Engh spurte Breivik hva han tror hærførere mener om hans handlinger.

- Jeg tror de hadde sett på det som et legitimt mål. Jeg tror de hadde vært villige til å gjøre hva som helst for å unngå de forbrytelser som nå gjøres av Arbeiderpartiet, sa Breivik.

- Er ikke de barn?
- Hvor mange under 18 år har du drept? spurte Engh.

- Det er vel 33, svarte Breivik.

- Er ikke de barn?

- Nei, man er vel ikke barn hvis man er over 14 år, svarte Breivik, og fortsatte:

- Planen var å ramme folk over 18 år, men det ble umulig for man kunne ikke se forskjell, sa Breivik.

Følg TV 2s direktesending her


LIVE fra Twitter

LIVE fra Nettavisens journalister

- Monstre
Breivik ble spurt om hvordan han klarte å gjennomføre drapene, og at det var i strid mot all menneskelig natur å gjennomføre de første drapene på Utøya

- Det er som at du får en tallerken med avføring som du skal spise. Det ligger i den menneskelig natur å gjøre alt for ikke å gjøre det, sa Breivik.

Massemorderen fortalte hvordan han likevel klarte å drepe.

- Hvis du ser hvordan jeg mediterer, så er det egentlig en indoktringeringstrening der jeg ser på alle marxister som monstre som ønsker å utslette vår kultur og vårt land, sa Breivik.

- Så du på ungdommene på Utøya som monstre? spurte aktor Engh.

- Nei, når du havner i en fight og fligth situasjonen så tenker man ikke så mye om det. Det er vanskelig å forstå det hvis du ikke har lest noe om det eller opplevd det selv, sa Breivik.

- Tvilen fikk meg til å ringe
Første gang Breivik ringe politiet fra Utøya, hadde han drept 40 personer. Breivik sier i samtalen at han ønsket å overgi seg. Likevel fortsatte han å drepte 29 mennesker etter at han sa til politiet at oppdraget var utført.

- Tvilen fikk meg til å ringe. Tvilen vedvarte og jeg tenkte på det. Grunnen til at de ikke ringer opp er at de ikke har tenkt å la meg kapitulere. Da bestemte jeg meg for å fortsette. Jeg tenkte at hvis de ringer opp igjen så skal jeg ta den vurderingen. Inntil da skal jeg la skjebnen avgjøre, sa Breivik.

I sitt manifest har Breivik beskrevet en taktikk der man skal starte forhandling med politiet mens man fortsetter å drepe. Breivik avviste i retten at dette var hans virkelige plan på Utøya.

- Nå har du sunket til et lavmål
Svein Holden leste fra manifestet om hvordan man bør fjerne personers testikler og penis for å kontrollere personers virkelige ønske om å bli en del av Knights Templar.

- Du har sunket på et ganske lavmål nå Holden, sa Breivik, og hevdet at Holden tok noe fullstendig ut av sin sammenheng.

Breivik forklarte at han her hadde skrevet om hvordan man kan være sikker på at en person ikke er en agent fra et etterretningsbyrå.

- Det er å be en person gjøre et så stort offer at det bare kan være en fundamentalist som vil være villig til det. Kompendiet drar opp avanserte strategier relatert til fremtidige scenarier, sa Breivik.

- Dette virker sinnsykt
Breivik smilte når aktor Svein Holden leste opp fra manifestet der Breivik har skrevet om martyrdøden, avlat og himmelsk tilgivelse for tempelriddere som Breivik.

Breivik forklarte at disse tekstene var ment for å bygge opp en martyrkultur på lik linje med den islamister har i dag.

- Jeg vil ikke havne på galehus og jeg gjør alt for å unngå det, og det hjelper jo ikke for at du tilrettelegger alt du kan for at jeg skal gjøre det. Dette virker jo sinnsykt når man tar det ut av kontekst, sa Breivik.

Breivik ble også konfrontert med et bilde av ham selv i uniform. En uniform som han selv har laget.

- Ville du ha brukt denne i retten? spurte Holden.

- Ja, i utgangspunktet ønsket jeg det. I lys av det som skjer, at det er en psykologisk evaluering på gang, så ville det kanskje ikke vært taktisk, sa Breivik smilende

Holden fortsatte å spørre Breivik om hans forslag til rangsystem blant Knights Templar, og hva stormesterriddere og mesterriddere er. Breivik var tydelig misfornøyd med å snakke om temaene som kan få ham dømt utilregnelig.

Nettavisen følger utspørringen av Breivik i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere