- Så ingen annen utvei enn å dø

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Kokaindømte Stina (21) forteller om fengsel, drapstrusler og selvmordstanker.

15.10.11 10:38

(SIDE2): - Jeg har vært så langt nede at jeg skulle ønske jeg var borte. Jeg så ingen annen utvei enn å dø.

Det sier kokaindømte Stina Brendemo Hagen (21) til magasinet Alfa, som i siste utgave har en flere siders reportasje om hvordan den norske jenta rømte fra Bolivia til Brasil. Deler av interjuvet er gjengitt i fredagens Se & Hør.

- Jeg ble gal der inne. Hver dag tenkte jeg på hvordan jeg kunne ta livet mitt, fortsetter hun, og forteller om en episode der hun våknet opp på gulvet, dekket i blod, etter å ha slått i filler hånden sin mot veggen inne på cella.

Det ble vendepunktet for den da gravide Stina, som skjønte at hun måtte ta vare på seg selv for det ufødte barnets skyld.

Kokaindom
Brendemo Hagen var 17 år da hun i 2008 ble arrestert og dømt til 10 års fengsel for forsøk på smugling av kokain. Mens hun var ute mot kausjon i sommer, uten tillatelse til å forlate Cochabamba, rømte hun med sønnen med hjelp av leiesoldater. Flukten skal ha kostet to millioner norske kroner, skriver Alfa.

Stinas flukt skal ifølge Alfa ha gått fra Cochabamba, til flyplassen i La Paz, derfra over Andesfjellene til grensebyen Guayamerín, med moped i jungelen og båt inn i Brasil. Der oppsøkte hun i august den norske ambassaden i et forsøk på å få et norsk pass. Det ble avvist.

I Norge
Sønnen befinner seg nå hos Stinas mor i Norge. Vibeke hentet barnebarnet i Sør-Amerika noen uker etter at Stina hadde meldt seg ved ambassaden i Brasil, og gutten bor nå på Skedsmokorset utenfor Oslo sammen med sin bestemor. Der venter de på at Stina skal komme hjem.

- Jeg vet ikke hvordan det er å være mamma i frihet. det blir spennende. Nå er snart helvete over. Men jeg er redd nå også, jeg er redd jeg kommer til å gå på en skikkelig knekk.

Drapstruet
Barnefaren er Stinas tidligere kjæreste, kolombianske Andres (31).

- Han har truet med å drepe meg og babyen. Og jeg tror han er kapabel til å gjøre det, forteller Stina. Også ekskjærestens onkel skal ha drapstruet henne, og moren og bror skal ha ringt.

Ikke over
Etter fødselen gikk Stina inn i en ny, vanskelig tid, med depresjon og vektøkning som følge av antidepressiva hun tok.

- Sakte, men sikkert har det gått bedre. Men det har vært jævlig vanskelig. Se på han (sønnen Jonas Nathaniel, red.anm.) da. Jeg elsker han over alt på denne jord, sier hun til magasinet.

Brendemo Hagen befinner seg fortsatt på skjult sted, og norsk UD sier de ikke vet hvor hun er. Boliviansk politi arrestert torsdag hennes advokat Jesus Antezana i Cochabamba, mistenkt for å ha medvirket til rømningen.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.