*Nettavisen* Nyheter.

- Så lenge er det til Iran får atombombe

Foto: LUCAS JACKSON (Reuters)

Forsøkte å skremme verden med bombediagram.

28.09.12 12:31

Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarte verden mot Irans atomvåpenambisjoner da han talte i FNs generalforsamling torsdag.

Netanyahu sa det var på høy tid å trekke en rød linje for når det skal være aktuelt å angripe iranske atominstallasjoner. Statsministeren brukte et diagram, formet som en tegneseriebombe, for å illustrere hvor langt iranerne var kommet på veien mot anskaffelse av kjernevåpen. I tillegg satte han en rød strek på diagrammet for å illustrere en absolutt tidsfrist.

- Røde linjer fører ikke til krig, de forhindrer krig. Det er ingenting som truer verden mer enn et Iran med atomvåpen, sa Netanyahu.

- Ferdige neste sommer
Netanyahu sa at Iran er ferdig med første fase i anrikingsprosessen, og at de vil kunne ha nok anriket uran til å utvikle en atombombe allerede til sommeren.

- Jeg mener Iran vil trekke seg tilbake om de blir stilt overfor en rød linje, og dette vil gi mer tid til sanksjoner og diplomati, sa Netanyahu.

- Den eneste måten vi virkelig kan hindre Iran fra å utvikle atomvåpen, er å hindre dem fra å anrike nok uran, sa Netanyahu.

HTML EMBED

Obama gir ingen løfter
Netanyahu har gjentatte ganger krevd at USAs president Barack Obama skal sette en tidsfrist for når amerikanerne vil angripe Iran – om iranerne ikke stanser anrikingsprosessen.

Men Obama har ikke ønsket å sette noen slik tidsfrist, og har heller ikke gitt Israel noen løfter om å bistå dem i et eventuelt angrep på Iran.

Ifølge eksperter er Israel maktesløse i en konflikt mot Iran uten hjelp fra USA.

Tonen mellom de to statslederne er svært dårlig, og Obama nektet å møte Netanyahu under FNs høynivåuke i New York. Den offisielle årsaken er at Obama må prioritere valgkamp.

Nå har imidlertid Obama gitt grønt lys for at de to skal ha en telefonsamtale fredag kveld.

Netanyahu sa også at USA og Israel jobber sammen for å finne en løsning på hvordan de skal hindre iranerne fra å få atomvåpen.

- Israel er i diskusjoner med USA om dette spørsmålet. Jeg er sikker på at vi kan stikke ut en kurs framover sammen, sa han

Angrep med full styrke
Iran reagerte kraftig på Netanyahus tale i FN, og svarer med et klart budskap om landet vil slå kraftig tilbake om det blir angrepet.

- Iran har styrke til å forsvare seg og forbeholder seg retten til å slå tilbake ethvert angrep med full styrke, heter det i en uttalelse fra den iranske FN-delegasjonen, ifølge NTB.

Iran hevder landets atomprogram kun har fredelige formål, mens Vesten mener iranerne forsøker å anskaffe kjernevåpen.

Kilder: Reuters, ABC News, The Telegraph, NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.