*Nettavisen* Nyheter.

- Så mye vil ebola koste verden

Nesten 3.900 mennesker er nå døde i det verste ebolautbruddet noensinne. Det er ingen tegn til at epidemien er i ferd med å komme under kontroll, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

Nesten 3.900 mennesker er nå døde i det verste ebolautbruddet noensinne. Det er ingen tegn til at epidemien er i ferd med å komme under kontroll, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: Abbas Dulleh (Ap)

Verdensbanken advarer om enorme kostnader knyttet til ebolakrisen.

08.10.14 23:06

De økonomiske virkningene av ebolakrisen kan beløpe seg til 32,6 milliarder dollar innen utgangen av neste år, dersom viruset som herjer Guinea, Liberia og Sierra Leone sprer seg til naboland i Vest-Afrika, hevder Verdensbanken. Det tilsvarer 210 milliarder kroner.

Verdensbanken opplyser at de økonomiske ringvirkningene i de tre landene allerede er alvorlig, og at det kan bli katastrofalt om det blir en regional helsekrise.

- Med ebolas potensiale til å påføre massive økonomiske kostnader for Guinea, Liberia, Sierra Leone og deres naboland i Vest-Afrika, må verdenssamfunnet finne måter å omgå logistiske veisperringer og bringe inn flere leger og opplært helsepersonell, flere sykehussenger og mer helse- og utviklingsbistand for å hjelpe til med å stanse ebola, sier president i Verdensbanken Jim Yong Kim i en uttalelse onsdag.

Mye kunne vært unngått
Han sier også at mye av krisen kunne vært unngått ved hjelp av en vedvarende, varsom investering for å styrke helsevesenet i de aktuelle landene.

- Det internasjonale samfunnet må handle utfra kunnskapen om at svake offentlige helsesektorer, institusjoner og systemer i mange sårbare land er ikke bare en trussel mot deres egne borgere, men også mot deres handelspartnere og verden for øvrig, sier Jim Yong Kim.

I beste fall, om epidemien kommer raskt under kontroll i de verst rammede landene, vil kostandene beløpe seg til ni milliarder dollar, ifølge Verdensbankens estimater.

Klikk på bildet for å forstørre.

President i Verdensbanken, Jim Yong Kim. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)

Millioner på hjemreise
Vestlige land har allerede gitt millionbeløp i bistand til ebolarammede land. USA, Spania og Norge har også hatt utgifter i forbindelse med hjemreise av ebolasmittede borgere.

Det er anslått at to flygninger, som brakte amerikanske misjonærer hjem til USA, kostet to millioner dollar, ifølge CBS NEWS. I tillegg ble det onsdag kjent at flere amerikanske flyplasser skal innføre kontroll av reisende fra ebola-rammede land.

Det er ennå uklart hvor mye det har kostet å bringe den norske ebolasmittede kvinnen hjem med fly fra Sierra Leone.

Skrekkrapport
Det amerikanske folkehelseinstituttet CDC, har anslått i en skrekkrapport at så mange som 1,4 millioner mennesker i de to landene Sierra Leone og Liberia kan være smittet innen utgangen av januar.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser onsdag at dødstallet på ebolasyke nærmer seg 4000. 5. oktober var det registrert 8033 tilfeller av ebolasmitte, hvorav 3879 er døde, ifølge WHO.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.