RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Samboer (40) pågrepet for drap på Per Vålnes

(Politiet/Google Maps)
Sist oppdatert:
Politiet utelukker ikke flere pågripelser.

Troms politidistrikt bekrefter i en pressemelding at en kvinne (40) er pågrepet og siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette på savnede Per Vålnes (50).

- Vi kan ikke kommentere bakgrunnen for pågripelsen, annet enn at det er et resultat av en langvarig etterforskning. Da er vi kommet dit vi er i dag, at vi har valgt å pågripe en person, sier Andreas Nilsen, regionlensmann i Målselv, Bardu og Balsfjord, ifølge Nordlys.

Mest lest i Nettavisen

Etter det Nordlys erfarer, er den pågrepne Vålnes' tidligere samboer. De to hadde vært samboere i mange år før forsvinningen for 11 måneder siden.

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Nilsen.

- Hva slags status har samboeren i etterforskningen per nå?

- Det kan jeg ikke svare på.

Kripos-bistand siden i vår
50-åringen fra Balsfjord i Troms ble meldt savnet 1. desember i fjor.

Forsvinningen ble lenge behandlet som en ren forsvinningssak av politiet. Først i midten av april i år skjønte man at de sto overfor det som kan være en mulig drapssak. Det var etter at flere vitner ga samme, mistenkelige opplysninger til politiet, skjøt etterforskningen av Vålnes-forsvinningen fart.

Kripos har siden april bistått med både taktiske og tekniske etterforskningsskritt i forsvinningssaken, etter at det kom nye opplysninger om at Vålnes kan ha blitt rammet av en straffbar handling.

Over 70 vitner har blitt avhørt, og saken har siden i vår blitt etterforsket som et mulig drap.

Kvinnen som er pågrepet skal avhøres på Tromsø politistasjons i løpet av onsdagen.

- Vi har ennå ikke tatt stilling til spørsmålet om varetektsfengsling, sier Nilsen.

Flere personer er i politiets søkelys i forbindelse med saken.

- Vi utelukker på ingen måte flere pågripelser, sier Andreas Nilsen.

Vålnes er ikke funnet
Det er samboeren selv som meldte Vålnes savnet 1. desember. Hun forklarte den gang til politiet at han forlot sitt hjem på Sagelv ved Storsteinnes på kvelden 30. november for å kjøpe røyk.

Vålnes feiret sin 50-årsdag helga før han forsvant - lørdag 26. november. Til stede var seks personer: Vålnes selv, hans mangeårige samboer, og fire menn i parets nærmeste omgangskrets.

Deltakerne på festen har tidligere forklart til politiet at festen foregikk i fred og fordragelighet.

- Det var hyggelig og trivelig, har en festdeltaker forklart til Nordlys.

Ikke tegn
Foruten samboerens ord er det ikke funnet noen andre livstegn etter Vålnes siden 27. november. Politiet har tidligere bekreftet overfor Nordlys at det heller ikke har vært aktivitet på Vålnes' datamaskin i tidsrommet 27. til 30. november.

Til tross for iherdig leteinnsats i Balsfjord-området - med likhund, miniubåt, småfly og letemannskap - har ennå Vålnes ikke blitt funnet.

- Per i dag har vi til tross for flere undersøkelser, ikke funnet Per Vålnes, sier Nilsen.

Alle spor slutter på rasteplass
4. desember ble bilen hans funnet forlatt på en vinterstengt rasteplass langs E8 i Lavangsdalen - cirka 50 kilometer fra hjemmet hans.

Her slutter alle spor.

Under leteaksjonen rundt bilen – en hvit Volkswagen Transporter – ble bilnøklene funnet i Smalakelva like ved.

Bilen var også nesten tom for diesel da den ble funnet.

Etter at bilen ble frigitt til familien måtte Sivilforsvaret fylle opp tanken slik at de skulle få kjørt den hjem til Sagelv.

Transporteren var dessuten rygget inn på rasteplassen i Lavangsdalen, og både lue og votter lå igjen i kupeen. Det til tross for at Vålnes beskrives som en ivrig og erfaren turgåer.

Elsket hunder
Familien har beskrevet Per Vålnes som en rolig mann som elsket hobbyene sine.

Etter at han i 2010 flyttet til Sagelv i Balsfjord sammen med sin samboer og to barn, har Vålnes drevet med oppdrett av hunderasene dogo canario og chihuahua. Like før han forsvant i november i fjor, hadde han ti hunder på gården, som ligger om lag to kilometer fra Storsteinnes.

Familien forteller til Nordlys at Vålnes har vært interessert i hunder i mange år. 50-åringen - som egentlig er hallingdøl - bodde i barneårene i Vardø i Finnmark, og flyttet også tilbake hit en periode i voksen alder.

Etter årene i Finnmark, flyttet Vålnes på 90-tallet til Torpo i Hallingdal. Her kjøpte han seg hus, og det var også her han møtte samboeren sin, som selv har røtter på Storsteinnes.

Drev med musikk og foto
Foruten hunder, har Vålnes hele veien dyrket sine andre hobbyer: Musikk og foto.

Han har studert fotografi ved Oslo Kunstfotoskole og Kent Institute of Art and Design i England, men er i hovedsak selvlært.

I 2005 hadde han en utstilling på Ål i Hallingdal sammen med sin mor og far. 50-åringen stilte da ut fotografier, mens foreldrene bidro med malerier, akvareller og tresnitt.

- Jeg eksperimenterer ofte med fotografiet. Å fotografere betyr «å male med lyset», og det prøver jeg å gjøre så bokstavelig som mulig. Derfor er jeg ikke nødvendigvis så opptatt av at ting skal være klare og skarpe. Det viktigste er å kunne gi et uttrykk på en personlig måte, sa Vålnes den gang til avisa Hallingdølen.

Ikke vært i kontakt
Advokat Tore Pedersen er oppnevnt som forsvarer for kvinnen.

Han hadde foreløpig ikke vært i kontakt med sin klient da Nordlys snakket med ham klokken 12.50.

Les flere saker fra Nordlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere