*Nettavisen* Nyheter.

- Sammen-likner barn med dyr

Foto: TV 2

Psykolog Frode Thuen mener programmer om oppdragelse sammenlikner barn med dyr. I kveld står en bergensfamilie frem på TV 2 med sine problemer.

01.08.06 13:30

Familien Markussen fra Flaktveit, som deltar i kveldens premiere på TV 2-serien «I de beste familier», tok kontakt med TV 2 for å få hjelp til å kontrollere sin da to år gamle datter Hannah, som mer eller mindre hadde tatt sjefsrollen i familien.

- Hun sover lite, er veldig aktiv og har et veldig sterkt temperament. Hannah tok mer eller mindre over kontrollen her i huset, og vi følte etter hvert behov for hjelp til å få tilbake styringen, forteller Victoria Markussen til ibergen.no.

Snurret rundt lillefingeren
Eldstedatteren skrek ukontrollert for å få viljen sin, og snurret både mamma og pappa rundt lillefingeren både hjemme og ute, for eksempel på kjøpesenteret.

- Alt bråket gjorde oss veldig slitne, og vi føler nok at vi har hatt det litt tyngre enn mange andre småbarnsforeldre, sier Markussen.

I utgangspunktet var ekteparet skeptiske til serien på TV 2, fordi de ikke ønsker å henge ut datteren sin for hele tv-Norge.

- Vi har sett på mange av de andre programmene om barneoppdragelse som sendes, hvor barna blir hengt ut. Men da vi så TV 2s konsept - at det var foreldrene, ikke barna som skulle få veiledning – følte vi oss helt trygge, sier Victoria Markussen.

- Er dere ikke bekymret for eventuelle konsekvenser dette programmet kan få for Hannah på sikt?

- Nei, det tror jeg ikke blir noe problem. Hannah er så liten nå, og gjør ingenting graverende i programmet. Derimot gleder vi oss til konfirmasjonen, da kan det fort komme noen høydepunkter, ler småbarnsmoren på Flaktveit.

- Sammenlikner barn med dyr
Psykolog Frode Thuen er skeptisk til tv-kanalens økte fokus på vanskelige barn og barneoppdragelse.

- Disse seriene formidler et syn på barn som dyr som kan dresseres. Faren er stor for at det hele blir utvendige triks eller teknikker som man tror kan hjelpe. I sin mest negative konsekvens formidler det et veldig forenklet syn på barneoppdragelse, sier samlivseksperten, som samtidig understreker at han ikke kjenner til den konkrete TV 2-serien.

Han er likevel ikke helt negativ til programideen, og sier han er svært spent på å se programmets første episode.

- Dersom det gjøres på en seriøs og skikkelig måte, kan et slikt program fungere bra som folkeopplysning. Så det blir spennende å se hva TV 2 har gjort, sier Thuen.

Pressekontakt Jørund Rasdal Unneland i TV 2 forsikrer om at tv-kanalen ikke er ute etter å henge ut og latterliggjøre små barn.

TV 2 avviser latterliggjøring
- Vi er veldig bevisste på at det er barn denne serien dreier seg om. Programmer med barn krever alltid gode vurderinger, uansett sjanger. Derfor er det også foreldrene som er adresse for psykologenes tilbakemeldinger, ikke ungene, sier Unneland.

Han forteller at kanalens mål har vært å lage et program som kan inspirere foreldre til å få gode rutiner i hverdagen. Innspillingen av serien skjedde i fjor sommer, og Unneland forteller at TV 2 bevisst valgte bort de mest ekstreme tilfellene.

- Innholdet i serien skal være relevant for våre seere. Derfor ønsket vi å ha med familier med utfordringer som foreldre flest kan kjenne seg igjen i, sier Unneland.

- Har fått god hjelp
Familien Markussen forteller at hjelpen de fikk gjennom programmet, har vært til stor nytte.

- Vi har fått hjelp til det aller meste, og lært å kommunisere med barnet uten å bruke kjeft. Da vi dro på sommerferie etterpå, sa min mor at hun ikke kjente familien igjen, forteller Victoria Markussen.

«I de beste familier» har premiere på TV 2 i kveld klokken 20.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag