RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sammenslåing gir dyrere sykehus

Foto: SA/Arkiv (SA)
Sist oppdatert:
Som regel fører sammenslåing av sykehus til at utgiftene per pasient øker, viser studie.

Oslo (NTB): Fordelene ved store sykehus er overdrevet, sier professor. I seks av sju tilfeller øker utgiftene per pasient når sykehus slår seg sammen.

En analyse av samtlige sammenslåinger av sykehus i Norge i perioden 1992 til 2000 viser at nedleggelsene førte til økte utgifter per pasient, skriver Aftenposten.

- Med ett unntak
Professor Terje P. Hagen ved Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo, var sammen med kollega Lars-Erik Kjekshus ansvarlig for studien som ble offentliggjort i 2007.

- Med ett unntak førte sammenslåingene til at utgiftene per pasient i gjennomsnitt økte. Økningen var i gjennomsnitt 2-3 prosent. Lignende forskning internasjonalt har kommet til samme resultat. Effektiviteten faller etter en sammenslåing, sier Hagen.

Målte fall i effektivitet
Studien bygger på en sammenligning av hva man fikk ut av ressursene i form av antall behandlede pasienter, målt før og etter sammenslåingen. Fallet i effektivitet ble konstatert både to og fem år etter at de små sykehusene ble slukt.

Hagen mener internasjonal forskning viser at når sykehusenhetene blir større enn 180-200 senger, går fordelene ved å være stor tapt i behovet for økt koordinering. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere