RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sannsynlig med angrep mot Norge

Bevæpnet politi patruljerte rundt Oslo S i sommer. Politiet høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge.
Bevæpnet politi patruljerte rundt Oslo S i sommer. Politiet høynet beredskapsnivået etter terrortrusselen mot Norge. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Terroreksperter tviler på at PST vil senke trusselnivået.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) legger fram sin trusselvurdering for 2015 i dag klokken 13.00. I en oppdatert trusselvurdering i november, opplyste PST at det er sannsynlig at noen vil forsøke på å utføre et terrorangrep i Norge de neste tolv månedene.

Eksperter Nettavisen har snakket med, tror ikke det blir noen stor endring i trusselnivået. Magnus Ranstorp, som er en av Nordens fremste terrorforskere, tror PST vil fremheve trusselen fra såkalte fremmedkrigere i sin nye trusselvurdering.

- De kommer til å fokusere på islamistiske ekstremister. Det er den største trusselen mot Norge. Det er snakk om 70 norske fremmedkrigere, men det er nok et stort mørketall, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Les også: - PST klarer ikke å overvåke alle de norske fremmedkrigerne

Konkret trussel
- Det foreligger allerede en trussel som man alt har nevnt og diskutert. Og den trusselen er ganske spesifikk og konkret, sier Ranstrop og henviser til trusselen mot uniformert personell i politiet og militæret.

Basert på den skjerpede trusselvurderingen fra i fjor høst, har justisminister Anders Anundsen (Frp) gitt politiet tillatelse til bevæpning.

- Jeg tror at man kommer til å si at det fortsatt er bekymring for dette, og at de ser alvorlig på det. Men jeg tror ikke det blir noen dramatisk endring i trusselvurderingen. Kanskje en liten oppjustering, sier Ranstorp.

Terrorekspert Kjetil Stormark har heller ingen tro på noen markant endring i trusselbildet i Norge.

Les også: Norge utpekt som mål

- Jeg er litt usikker på hvilket handlingsrom man opplever at man har til å justere ytterligere opp trusselnivået fra forrige vurdering, men det vil være en stor overraskelse om man setter ned trusselnivået, sier terrorekspert og forfatter Kjetil Stormark til Nettavisen.

- Det mest sannsynlige er at PST enten blir stående på samme trusselnivå som forrige gang, og der de nyanserer bildet noe mer, eller foretar en forsiktig oppjustering av trusselnivået, sier han.

- Sannsynlig med angrep
Stormark tror norske fremmedkrigere og Den islamske stat (IS) vil være de faktorene som PST anser som mest bekymringsfulle opp mot trusselbildet.

- IS har blitt en trussel, ikke bare mot den regionale stabiliteten i Midtøsten, men også for internasjonal sikkerhet. Og det vil prege situasjonen og få konsekvenser for tryggheten også i Norge, gitt hvor mange nordmenn som har reist til Syria og sluttet seg til denne grupperingen. Dette er en situasjon det vil straffe seg å ta for lett på, sier han.

- Sannsynligheten for et IS-initiert terrorangrep er stor. Det er mer sannsynlig for at det blir et terrorangrep i Norge de neste tre årene enn at det ikke skjer, sier han.

Høyreekstremistiske miljøet
Stormark mener PST fortsatt vil ha hovedfokus på voldsfokuserte og radikale, islamistiske miljøer i Norge. Men han tror også PST vil holde et øye med det høyreekstremistiske miljøet.

- De opplever neppe Max Hermansen som en trussel, men noen av menneskene som henger seg på disse markeringene til Pegida, har vært fra nynazistiske miljøer hvor det kan være et voldspotensiale og der PST er forpliktet til å følge med, sier han.

Les også: PST sier at sommerens trussel antakelig var feil

- Det man frykter, er skjerpet rekruttering til ekstremistiske, høyreradikale grupperinger som en følge av fremveksten av større militante, islamistiske miljøer. Foreløpig har vi ikke sett noen målbare utslag av dette i Norge, men risikoen er fortsatt til stede. Det er helt åpenbart en tendens til politisk polarisering i mange deler av Europa.

Fakta: Oppdatert trusselvurdering fra november 2014

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Et forsøk på terrorangrep mot Norge i løpet av de neste 12 månedene er sannsynlig, sier PST. Politi, Forsvaret og beslutningstakere kan være mål, sier etaten i en ny trusselvurdering onsdag.
* PSTs vurdering tidligere i år om en skjerpet trussel fra ekstreme islamister mot Norge, gjelder fortsatt. I den nye vurderingen presiserer PST sannsynlige terrorscenarioer.
* I hendelser i flere land i det siste har enkeltpersoner gått til angrep på politi og militært personell. Terrorangrep i Europa de siste årene har vært utført med våpen og virkemidler som er lett tilgjengelige.
* Arrestasjoner i flere vestlige land har avslørt tilknytning til terrororganisasjonen Den islamske staten IS.
* De siste månedene har situasjonen tilspisset seg. PST viser til en video fra september, der IS oppfordrer til angrep i alle land som inngår i den USA-ledede alliansen mot gruppen.
* Politidistriktene er varslet og politiet bedt om å gjennomgå sine rutiner og eventuelt justere dem i lys av de nye vurderingene, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård. (©NTB)

Mulla Krekar
Søndag for halvannen uke siden ble mulla Krekar sluppet ut av fengsel etter å ha sonet en dom for blant annet trusler mot Erna Solberg. Regjeringen har gitt politiet en instruks om at Krekar pålegges tvangsflytting til Sør-Trøndelag, men dette er ennå ikke rettskraftig.

Stormark slår fast at mulla Krekar fortsatt blir ansett som en mulig trussel av PST.

- Mulla Krekar-saken kan man gjerne le litt av. Men det er ingen tvil om at Krekar har en posisjon i militante, ekstremistiske miljøer i Norge og internasjonalt. Dersom det finnes noen sjeler som leter etter en moralsk begrunnelse til å begå voldelige handlinger på norsk jord, er det ikke noe mer enn en gnist som skal til for å antenne brannen. Mulla Krekar har en posisjon hvor selv indirekte uttalelser og oppfordringer fra ham kan ha en slik effekt, sier han.

Les også: Frykter terrorforsøk om kort tid

Konkrete trusler
I PSTs trusselvurdering fra 2014 ble trusselnivået skjerpet. Sikkerhetstjenesten beskrev den gang at den største trusselen kom fra et multietnisk, ekstremt islamistisk miljø på Østlandet.

Siden den gang har det framkommet konkrete trusler som er rettet mot politiet og forsvart i Norge.

I fjor sommer ble store deler av Norge satt i terrorberedskap i frykt for at IS-medlemmer var på vei til landet for å begå terrorangrep. Frykten var at terroristene skulle ta seg inn hos privatpersoner og drepe dem med kniver, filme drapene og legge det ut på internett. Tilsvarende trusler forelå mot Australia, hvor politiet aksjonerte mot en rekke mistenkte terrorister i fjor høst.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere