*Nettavisen* Nyheter.

- Scotland Yard får alltid sin mann

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Faren til avdøde Martine Vik Magnussen (23) mener britiske etterforskere forsøker å leve opp til sitt mantra.

30.09.10 08:33

Scotland Yard har denne uken sendt to etterforskere til Norge som skal avhøre familiemedlemmer og venner av avdøde Martine Vik Magnussen. Hensikten er å få dannet seg et bedre bilde av Martine.

Faren til Martine er svært tilfreds med at britiske politimyndigheter viser at de fortsatt har stort press på saken.

- Nå er det sånn at de har en kriminalsak å løse, og de har et mantra som er: «Scotland Yard always gets their man». Det er en del av det mantraet de står for å ivareta, sier Odd Petter Magnussen til Nettavisen.

Holdes skjult
Den jemenittiske Farouk Abdulhak er mistenkt og etterlyst av Interpol for drapet som skjedde i en London-leilighet i mars 2008. Farouk flyktet til hjemlandet Jemen kort tid etter drapet, og har trolig siden den gang blitt holdt i skjul av sin styrtrike og innflytelsesrike far i hovedstaden Sana.

Verken Storbritannia eller Norge har utleveringsavtale med Jemen. Så langt har jemenittiske myndigheter nektet å utlevere den drapsmistenkte Farouk.

Odd Petter Magnussen har kjempet en lang kamp for å finne en løsning på situasjonen. Han har fått flere innflytelsesrike personer med på laget, deriblant Kjell Magne Bondevik.

- Er det noe som tyder på at det nærmer seg en løsning, Magnussen?

- Det kan jeg dessverre ikke kommentere i liket med etterforskerne her, sier Magnussen som i skrivende stund er sammen med de to Scotland Yard-etterforskerne.

- Utfordrende for oss
All oppmerksomheten rundt Martine-saken har vært en stor belastning og påkjenning for familien og venner. Men Magnussen er likevel glad for at Storbritannia ikke slipper grepet.

- Det er på den ene siden litt utfordrende for oss å hele tiden ha denne saken gående med aktiviteter og hendelser. Men det er tilfredsstillende med at institusjoner som Scotland Yard aldri gir opp og jobber videre med saken. Vi ønsker at det skal komme til en løsning, ikke bare for vår skyld, men også for rettsvesenet, sier Magnussen og henviser til det viktige prinsippet ved ikke å la skyldige unnslippe straffeforfølgelse.

Tause etterforskere
Scotland Yard-etterforskerne Anne Cannon og Diane McCallun avholdt en kort pressekonferanse i Sandvika onsdag ettermiddag.

- Vi er her for å få nye vitneutsagn, men vi kan ikke si noe om hvem vi skal avhøre, eller svare på andre spørsmål rundt etterforskningen, sa etterforsker Anne Cannon på pressekonferansen, ifølge Aftenposten.no.

Magnussen har hatt et tett samarbeid med britiske myndigheter, og i juni måned var han og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik i et møte med daværende britiske viseutenriksminister Alistar Burt.

- Familien har spurt om jeg kan bistå dem i dette møtet med britiske myndigheter, noe jeg har sagt ja til. Vi vil ta initiativ til å diskutere om det er flere og uprøvde alternativer for å finne en rettferdig løsning på Martine-saken i samarbeid med britiske myndigheter. Det er også naturlig å diskutere de prinsipielle sidene ved at det er mulig å unnslippe straffeforfølgelse ved å rømme til land som ikke har utleveringsavtaler med landet der ugjerningen er begått, opplyste Kjell Magne Bondevik til Nettavisen tidligere i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.