RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tipser.no / Daniel Dale Laabak (Tipser.no / Daniel Dale Laabak)

- Seks av ti småhus kan rase sammen

Sist oppdatert:
Frykter de store snømengdene vil føre til flere husras.

Seks av ti småhus på Østlandet står i fare for å rase sammen på grunn av store snømengder på takene, mener Rådgivende Ingeniørers Forening.

Taket på en Rimi-butikk i Larvik raste mandag sammen. Få timer senere raste taket på et leskur på Haugerud skole i Oslo sammen. Begge tilfellene skyldtes store snømengder på takene. Nå varsler Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), som er en bransjeorganisasjon for kvalifiserte rådgiverfirmaer, at flere bygninger kan være i faresonen.

- Det er småhus bygd før 1979, og som er på én til to etasjer, som er i faresonen, sier Øystein Løset, medlem av ekspertutvalget i RIF, til Dagsavisen.

Løsets beregninger viser at seks av ti småhus står i fare for å rase sammen.

I 1979 kom en endring i regelverket som medførte at mengden snø et tak skal tåle, ble doblet.

- Dette innebærer at nyere hus er bygd for å tåle langt større mengder snø enn eldre hus. Mange av disse husene fra før 1979 er nå farlig nær grensen for hva de tåler, sier Løset.

Han oppfordrer huseiere til å måke taket, og måkingen må skje på en spesiell måte.

- Begynn ytterst på taket, ta en bredde på en side av taket, og gå så over til den andre siden og ta to bredder der, før du går tilbake igjen. Hvis ikke, risikerer du skjevbelastning av snø, og det kan være like galt som mye snø på begge sider av taket, forklarer Løset.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere