RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Selg USA , kjøp Norden

Sist oppdatert:
Danske Bank anbefaler sine kunder å selge amerikanske aksjer og kjøpe nordiske. - Faktisk kan vi lett finne hundre grunner til å selge amerikanske aksjer, skriver Danske Bank
I en analyse sendt ut i dag hevder Danske Bank at både valutaforhold og verdsettelsen av nordiske aksjer gjør det gunstig for nordiske investorer å holde seg på hjemmebane.

Det påpekes for det første at en fallende dollar vil svekke avkastningen på amerikanske aksjer for en nordisk investor. Samtidig vil en fallende amerikansk dollar skade inntjeningen i europeiske selskaper.

I tillegg er nordiske aksjer billige, ifølge Danske Bank.

Aksjeindeksene i Norden handles stort sett rundt 10 til 15 ganger inntjeningen. Riktignok påpekes det at inntjeningen svekkes av fallende dollar, noe som presser P/E-nivået op.

Danske Bank mener imidlertid at selv om resultatene skulle faller med for eksempel 15 år i år er det tilstrekkelig sikkerhetsmargin for langsiktige investorer som ser etter verdi.

Fillerister USA
Bortsett fra Norden, er Danske Bank skeptisk, og tror det rallyet vi ser nå blir kort. Spesielt rettes kritikken mot amerikanske aksjer.

- Faktisk kan vi lett finne hundre grunner til å selge amerikanske aksjer, men svært få grunner til å kjøpe, heter det.

Det fokuseres spesielt på bruken av såkalte proforma-tall i USA, altså resultat-tall hvor en rekke faktorer holdes utenom. Hensikten er å gi et bedre bilde av den underliggende driften, men Danske Bank mener proforma-tall er "ubrukelige".

- Glem ikke at investorer kjøper inntjening, ikke stilige bygninger med høyt betalte konsernsjefer, som snakker om aksjonærenes verdier, men som ødelegger dem gang etter gang, og dekker det til med interessante bokføringsmetoder, heter det.

Målt etter S&Ps definisjon av kjerne-inntjening verdsettes amerikanske aksjer til rundt 30 ganger inntjeningen, opplyses det.

- Det beste nordiske investorer kan gjøre er å holde seg hjemme og fortsette å se etter utbytte og verdi, konkluderer Danske.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere