*Nettavisen* Nyheter.

- Selv hardbarkede kriminelle har grått

Foto: Holm Morten / Scanpix .

Nå sitter de fengslet sammen med Utøya-terroristen.

28.07.11 15:35

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) drepte 76 menensker i terrorangrepene i Oslo og mot Utøya forrige fredag. 32-åringen ble overflyttet til Ila fengsel tirsdag hvor han skal sitte i isolasjon de neste fire ukene.

- Gjør en kjempejobb
- De ansatte gjør en kjempejobb, men situasjonen rundt den siktede diskuterer jeg kun med de ansatte. Jeg vil ikke si noe om situasjonen rundt ham. De ansatte har en utfordring, og de tar den på en kjempefin måte, sier fengselsdirektør Knut Bjerkeid til Nettavisen.

- Hvor mange personer er det som har direkte kontakt med ham?

- Det vil jeg ikke si noe om fordi det er noe om sikkerhetsopplegget. Men det er ansatte fra sikkerhet, helsepersonell og presten, sier Bjerkeid.

- Så presten har hatt kontakt med ham?

- Det vet jeg ikke.

- Hvordan reagerer de innsatte, Bjerkeid?

- De innsatte reagerer som resten av alle i Norge, men reaksjonene er forskjellig. Presten hadde minnestund med de innsatte på søndag, og det fungerte veldig bra, sier han.

- De innsatte tar det svært tungt
Fengselsprest Cato Kristiansen forteller at innsatte tar terrorangrepet svært tungt.

- Veldig mange har reagert kraftig og hatt tunge dager. Det har vært grått mange tårer blant hardbarkede kriminelle over det som har skjedd. Mange har hatt behov for å snakke. Ingen her inne er laget av stein, selv om det kan virke slik, sier Kristiansen, til Østlendingen.

Kristiansen sier at selv de mest hardbarkede kriminelle stiller seg helt uforstående til det som har skjedd, og at Breivik neppe vil få noe høy status blant de innsatte.

Djevelske handlinger
Selv om Breivik sitter i full isolasjon de neste fire ukene, har han krav på å få møte fengselspresten. Kristiansen er forberedt på å ha samtaler med den siktede massemorderen.

- Det vi gjør er fundert på et kristent humanistisk menneskesyn. Det er ufravikelig, selv om det kan sitte langt inne. Behring Breivik blir jo nesten den personifiserte ondskap, men han er ingen djevel. Han har gjort djevelske handlinger. Jeg skal likevel være så ærlig å si at det å møte han ikke blir lett, sier han til Østlendingen.

Breivik ble i fengslingsmøte mandag varetektsfengslet i åtte uker, hvorav fire uker er i full isolasjon.

Breivik er siktet for terrorparagrafen i straffeloven som bærer en strafferamme på inntil 21 års fengsel. Men påtalemyndigheten vurderer å utvide siktelsen ved å ta i bruk en forholdsvis ny lovparagraf fra 2008, som er forbrytelser mot menneskeheten. Strafferammen lyder på 30 års fengsel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag