*Nettavisen* Nyheter.

- Selv om du ligger i koma på gata, så går folk bare forbi

Foto: (Nettavisen)

Rusavhengige i Oslo ønsker seg et eget overdoseteam. En norsk by, har som eneste i Europa, hørt på brukerne og redusert dødstallene.

12.01.13 17:18

SKIPPERGATA, OSLO (Nettavisen): Norge ligger på europatoppen når det gjelder overdosedødsfall og rundt 300 personer dør årlig med «nåla i armen».

Flere rusavhengige i Oslo som Nettavisen har pratet med forteller at de ofte opplever at venner og bekjente dør på grunn av overdoser. Mange er redde og savner et bedre tilbud.

TIPS? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

- Har mistet venner ukentlig
Rusavhengige Jeanette Tangen er en av dem. Hun forteller at hun i perioder har mistet venner ukentlig.

- Jeg har heldigvis ikke tatt overdose selv, men har både gjenopplivet og mistet mange venner som har gjort det. I enkelte perioder har folk dødd ukentlig på grunn av overdoser, sier hun.

Marius, som ikke ønsker bilde eller etternavn i avisen, forteller at han ved flere anledninger har tatt overdoser uten at noen har brydd seg.

- Tar du en overdose i Oslo, ja da bør du håpe du har gode venner som kan hjelpe deg. Jeg har ligget i koma på gata i timevis, mens folk bare tusler forbi. Dersom man er skikkelig ute å kjøre kan det hende at ambulansepersonell kjører deg til legevakten, før man kastes ut på gata igjen. Det er trist. Vi er ikke mindre verdt enn andre mennesker, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

På gata med motgift
Nettavisen møter Jeanette og Marius i Skippergata sammen med feltsykepleierne Jan Erik Skjølås og Inge Løvstad fra Overdoseteamet i Trondheim. Sammen med Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk har de tatt turen til hovedstaden for å informere om Overdoseteamet og måten de har arbeidet på i Trondheim de siste 11 årene. Målet er å få flere byer til å ta i bruk samme modell.

- Vi har flere funksjoner og er et resultat av godt samarbeid mellom kommunen, pårørende og brukerorganisasjonene. Alle de ansatte i Overdoseteamet er utdannet sykepleiere. Hver gang ambulansetjenesten får en overdosealarm, får også vi beskjed og rykker ut. Alle sykepleierne har til enhver tid med seg motgift og arbeider ute på gata der de rusavhengige vanker. Dette er noe det viktigste vi driver med, sier Jan Erik Skjølås.

I tillegg til den oppsøkende virksomheten følger Overdoseteamet opp brukerne og deres pårørende.

- Vi er også et kriseteam som tilbyr brukerne oppfølging etter de har satt en overdose, samtidig som vi følger opp pårørende som mister sin kjære. Dette skjer gjennom oppfølgingssamtaler med familiene så lenge de ønsker. Vi kjenner brukerne og deres familier og vet at de har tillit til oss. Dette hjelper mye ved for eksempel et overdosedødsfall, sier Inge Løvstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Færre overdosedødsfall
Siden Overdoseteamet ble etablert i Trondheim har både overdoser og overdosedødsfall blitt kraftig redusert. Dette til tross for at byens innbyggertall vokser i raskt tempo.

Denne uka har de to representantene tilbrakt flere dager i Oslo, og blant annet hatt samtaler med helseminister Jonas Gahr Støre, som skal ha vært svært positiv til Overdoseteamet.

Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk håper Gahr Støre og resten av landets kommunepolitikere velger å følge trøndernes modell.

- Et slikt tilbud hadde betydd mye i Oslo, der flest dør av overdoser. Dessverre er det slik at måten Overdoseteamet arbeider på i Trondheim per dags dato er forbudt i Oslo. Måten denne gruppa jobber på krever en toleranse på feltet som ikke er lovlig i Oslo i dag, sier han.

Knutsen blir likevel overrasket dersom Oslo og Bergen ikke følger Trondheims vellykkede ruspolitikk.

- I Trondheim har de verken sprøyteavfall eller åpne rusansamlinger. De har helsefaglig og kvalifisert personell som kommer rundt og deler ut brukerutstyr og motgift. Paradokset er at et tiltak som virker så bra i Trondheim er kontroversielt i Oslo. Jeg mener vi må jobbe etter denne modellen i Oslo og Bergen, sier Knutsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eneste by i Europa
Skjølås og Løvstad fra Overdoseteamet i Trondheim er klare på hva de opplever som de største forskjellene mellom Oslo og Trondheim.

- Vi ser store forskjeller i forhold til helsebiten. Det er viktig å oppsøke rusavhengige på gata og ikke tro at de på eget initiativ oppsøker hjelp selv. Da må du ha penger eller dop. I Oslo har utekontakten tre sykepleiere av 30 ansatte. Vi er syv personer der alle er utdannet sykepleiere. Det handler om å sette rett faglighet på riktig sted, mener Løvstad og understreker:

- Den store forskjellen på Trondheim og andre byer er at vi kun er sykepleiere som jobber lavterskel. Vi har tillit og kjenner miljøet i Trondheim veldig godt og vet nesten med sikkerhet når det kommer dop i byen, fordi brukerne tipser oss uten at vi går videre til politiet. På den måten vet vi for eksempel om det kommer sterk heroin og kan forberede folk på at de må være forsiktige. Vi er ikke interessert i hvem som har hva. Vi er kun interessert i helsa, sier han.

Kollegaen er enig.

- I tillegg er det viktig å få frem at vi fanger opp så å si alle som har tatt overdoser og tilbyr dem oppfølging etterpå. Statistikken viser at har vi lykkes med dette. Foreløpig er det ingen andre byer i Europa tilbyr det samme. Dette er et billig tiltak som fungerer. Det er bare å ansatte og lære opp sykepleiere, sier Skjølås.

Slik arbeider overdoseteamet:

I samtalen med pasienten brukes følgende trinn på oppfølgingen:

1. Hva har pasienten hatt i seg, og hvilken dose? Ved nytt preparat/ ren heroin advares miljøet/ ansatte i Trondheim kommune og media.

2. Bevisst/ ubevisst? Parasuicid viderehenvises evt. til legevakt og psykiatrisk oppfølging. Vi sørger for at dette skjer ved at vi er med dem.

3. Bruker bevisst dødsangsten pasienten opplever i videre samtale.

4. Ser så på muligheter og hva pasienten selv er villig til å gjøre. Kontakter evt. pårørende, sosialkurator/ kontaktpersoner og tilbyr kriseplass.

5. Tar også for oss de andre som er tilstede ved overdosen – tar tak i deres opplevelser, tanker og følelser og sender evt. også disse videre i systemet.

Ved overdosedødsfall:

1. Kontakter pårørende og tilbyr oppfølging i form av samtaler, praktisk hjelp og støtte i en vanskelig tid.

2. Ingen tidsbegrensing på denne oppfølgingen

Antall overdoser i Trondheim kommune 2001 - 2012:

2001: 86 overdoser

2001: 10 overdosedødsfall

2002: 36 overdoser

2002: 2 overdosedødsfall

2003: 22 overdoser

2003: 2 overdosedødsfall

2004: 21 overdoser

2004: 2 overdosedødsfall

2005: 21 overdoser

2005: 0 overdosedødsfall

2006: 40 overdoser

2006: 4 overdosedødsfall

2007: 68 overdoser

2007: 8 overdosedødsfall

2008: 51 overdoser

2008: 6 overdosedødsfall

2009: 31 overdoser

2009: 3 overdosedødsfall

2010: 48 overdoser

2010: 4 overdosedødsfall

2011: 52 overdoser

2011: 8 overdosedødsfall

2012: 39 overdoser

2012: 7 overdosedødsfall

LES FLERE SAKER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag