RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Selvskadingen var mot en indre smerte

Sist oppdatert:
Bokaktuelle Reidun Kristine Vålberg har sår i sjelen som aldri gror.

(biipMag): Forfatteren Reidun Kristine Vålberg utgir nå boka «Men sår i sjelen gror ikke», som hun har holdt på med i flere år. Her forteller hun sin historie om savn, søken etter tilhørighet, selvskading, alkoholens makt og om å ta ansvar for sitt eget liv.

Vanskelig oppvekst
Boka «Men sår i sjelen gror ikke» handler om tenåringsjenta Lise som opplever turbulent og rotløs oppvekst. Handlingen er basert på forfatterens egen oppvekst, men situasjoner og personer er forandret og anonymisert:

- Oppveksten min var turbulent og rotløs. Man var omgitt av alkohol på alle kanter. Jeg hadde foreldre som ble skilt. Det var mye usikkerhet, engstelse og skyldfølelse. Jeg følte meg aldri ønsket, elsket eller at jeg ble godtatt som jeg var, forteller Reidun til biipMag.

Jeg følte meg aldri ønsket, elsket eller at jeg ble godtatt som jeg var

- Et samfunnsproblem
Ifølge ung.no bor mellom 200.000 og 300.00 barn og unge i en familie hvor minst én person misbruker alkohol, tabletter eller andre rusmidler. Derfor mener forfatteren at alkohol er et samfunnsproblem på mer enn én måte:

- Alt som kommer i kjølevannet av bruken av alkohol, som for eksempel ødelagte -og voldelige hjem og familieforhold, barn som blir skadelidende, barn som blir født med alkoholskader, tap av jobb, sykdommer som følge av alkoholmisbruket, ulykker hvor man skader seg selv eller andre for livet - eller i verste fall forårsaker noen annens død, for eksempel ved kjøring i påvirket tilstand og voldsbruk og så har vi drukningsulykker, fallulykker, brann og så videre. Det er jo samfunnet som får betale for alt dette, forteller Reidun til biipMag.

- Har du slitt psykisk etter disse vanskelige opplevelsene?
- Man kommer ikke fra en oppvekst som min uten bagasje, og den har selvfølgelig preget livet mitt. Dette viser seg gjennom den personen man har blitt, hvordan man tenker, hvordan man forholder seg til ting og så videre. For eksempel så har jeg liten tillit til mennesker, har vanskelig for å tro at noen kan like meg, vanskelig for å knytte meg til personer. I mange år var jeg også veldig engstelig og usikker når jeg var blant folk som drakk alkohol.Man kan vel også si at selvskadingen var et utslag av et psykisk problem. Men det må også nevnes at den selvskadingen jeg bedrev ikke var av den mest alvorlige sorten, forteller forfatteren.

Fofatteren om selvskading: Man forflytter den indre psykiske smerten over til den fysiske smerten. Fysisk smerte er noe man kan forholde seg til

Les også:
- Livet handlet kun om å bli tynnest og penest
Slik lider jenter for skjønnheten
- Jeg greide ikke å gråte

- Hvorfor tror du mennesker går så langt at de begynner å skade seg selv?
- At man begynner å skade seg selv er nok fordi man da får utløp for følelser man ikke kan forklare. Man forflytter den indre psykiske smerten over til den fysiske smerten. Fysisk smerte er noe man kan forholde seg til. Man vet hvor det gjør vondt, og hvorfor det gjør vondt. Den varer der og da, og så blir den borte.

- Hva synes du om årets tv-aksjon?
- Jeg synes at tv-aksjonen til inntekt for Blå Kors var et kjempebra tiltak. Den fikk rettet et godt fokus på dette problemet, og forhåpningsvis vil mye av pengene gå til barna. Jeg må innrømme at jeg ble litt overrasket da jeg hørte at årets tv-aksjon skulle gå til dette formålet.

Forfatterens råd til unge:
- Mitt råd til ungdom som har foreldre som misbruker alkohol eller andre rusmidler er at de ikke må være redde for å snakke med noen om det, og at de ikke må påta seg skylden for det. Hvordan man best kan takle en slik situasjon har jeg ikke noe fasittsvar på. Dette varierer nok fra person til person.

Drikker eller ruser foreldrene dine seg mye? Da kan du få hjelp her.

Du kan også ta kontakt med Helsesøster ved skolen din, Helsestasjon for ungdom, utekontakten om det er noen der du bor, barnevernet eller et familievernkontor. De er der for deg, og kjenner slike problemstillinger.

Hva er selvskading?
Selvskading kan defineres slik: «når indre smerte gir synlige arr». Dette kan være en måte for en person å overleve på fordi det kan føles lettere å ha sår utvendig enn innvendig. Fysisk smerte og rennende blod kan være et forsøk på å distansere seg fra følelsesmessig smerte og uro.

Selvskading blir en måte for å lette på trykket. Bevisst selvskading er vanlig blant desperate jenter som er overveldet av følelser de ikke kan uttrykke. Det vanligste er at de skjærer seg med kniv eller barberblad på underarmer og legger. Noen banker hodet i veggen til de er besvimelsen nær, andre klorer seg opp eller river av seg hår.

De vanligste årsakene til at en person begynner med selvskading er disse:

  • Et ønske om å slippe fra en uutholdelig følelse
  • Et ønske om å dø
  • Et ønske om å straffe seg selv

Kilde: Temamagasinet for foreldre OM, Organisasjonen voksne for barn

Siste fra biipMag: Gå til forsiden her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere