RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sender over 1000 soldater mot Gaddafi

Foto: Hussein Malla (Ap)
Sist oppdatert:
Opposisjonsstyrker marsjerer mot Tripoli.

- De har ikke en sjanse hvis Gaddafis styrker forblir lojale, sier ekspert til Nettavisen.

Ifølge The Times-journalisten James Hider, som befinner seg i Tobruk øst i Libya, forbereder opposisjonsbevegelsen seg på en storoffensiv mot Tripoli.

Det skjer samtidig som at Gaddafis styrker har åpnet ild mot demonstranter i Tripoli fredag ettermiddag. Titusener av mennesker har gått ut i gatene fredag for å protestere.

SISTE: - Fem demonstranter drept i Tripoli

Opposisjonsopprøret ledes av tidligere militærledere som har desertert i protest mot Muammar al-Gaddafi brutale offensiv på sitt eget folk.

The Times skriver at tidligere militærledere har samlet over tusen reservesoldater i Øst-Libya, og har sendt dem av gårde for å angripe Gaddafi i Tripoli.

Videre meldes det om at spesialstyrker allerede jakter på Gaddafi. Hider sier Gaddafi beveger seg fra hus til hus for å komme seg i sikkerhet fra styrkene som forsøker å spore ham opp.

- Vi har hørt at folk vil marsjere mot Tripoli, og at en rekke militærgrupper har samlet seg for å gå mot Tripoli. Det som blir interessant å se, er hva Gaddafi vil gjøre og hvor lojale folkene rundt ham vil være. Hvis Gaddafis revolusjonsgarde forblir lojale, så har de ikke en sjanse, sier Libya-ekspert Stig Jensen ved senter for Afrika-studier ved Universitetet i København til Nettavisen.

Gaddafi har også hyret et ukjent antall leiesoldater som mest sannsynlig vil være lojale overfor diktatoren.

- Tre mulige utfall for Gaddafi
Jensen tror det er tre mulige utfall for borgerkrigen som er i ferd med å bygge seg opp i Libya.

- Nå står slaget om Tripoli. Men jeg tror slaget er tapt for ham, og at dette er hans siste krampetrekninger. Det er tre mulige scenarioer. Det ene er at han deltar selv i kampene og vil falle. Jeg tror helt sikkert han vil vurdere å kjempe selv, om ikke annet for å fremstå som en symbolsk revolusjonsleder, litt som Afrikas Che Guevara, sier Jensen.

- Det andre er at han begår selvmord, og det tredje er at han reiser til et annet afrikansk land. Jeg mener det er mange steder i Afrika hvor han er ønsket velkommen, som blant annet Sør-Afrika og Zimbabwe, sier Jensen.

- Jeg tror de neste par dagene er meget avgjørende. Det blir mer og mer blodig, legger han til.

Jensen tror det bare er et tidsspørsmål før «alle» vender ryggen til Gaddafi. Fredag utstedte den libyske ambassaden i India en uttalelse om at samtlige diplomater deserterer i protest mot diktatoren.

- Vi samler reservesoldatene
Tidligere generalmajor Suleiman Mahmoud var blant offiserene som bisto Muammar a-Gaddafi med å styrte kong Idriss i 1969. Statskuppet endte med at Gaddafi styrte landet med jernhånd de neste 40 årene.

Denne uken deserterte generalmajoren og sluttet seg til protestene.

Hider forteller til The Times at tidligere militærledere i Øst-Libya rekrutterer reservesoldater, og trener dem opp til å forsvare sine byer mot Gaddafis soldater.

- Vi samler reservesoldatene og har planer om å trene dem opp igjen, sier den tidligere generalmajor Suleiman Mahmoud, skriver avisen.

Libya har obligatorisk militærplikt og har derfor mange reservesoldater som ikke tjenestegjør i hæren.

Frigjøringens fredag
Mye tyder på at det kan bli kraftige sammenstøt i hovedstaden Tripoli de kommende dagene. Det verserer meldinger på mobiltelefoner og Facebook som oppfordrer til store demonstrasjoner i Tripoli etter fredagsbønnen.

«La fredag bli frigjøringens fredag,» lyder tekstmeldingene som spres blant opposisjonsbevegelsen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Gaddafis styrker besvarte demonstrasjonene med tåregass og arrestasjoner. I tillegg har styrkene åpnet ild mot de fredelige demonstrantene, opplyser øyenvitner til nyhetsbyrået AP.

Jernring med stridsvogner rundt Tripoli
Gaddafi har mistet kontrollen over en rekke libyske byer, og har nå strammet grepet om Tripoli. Demonstranter blir pågrepet og sikkerhetsvakter er utplassert ved byens moskeer hvor det var ventet at det skulle holdes demonstrasjoner.

Gaddafis styrker er også utplassert langs innfartsveiene til hovedstaden hvor de gjennomfører kontroller.

I tillegg skal Gaddafi ha mobilisert en jernring med stridsvogner rundt hovedstaden, skriver The Times.

Afrikanske leiesoldater som er lojale mot Gaddafi, har kjempet harde kamper mot opposisjonsbevegelsen i byer utenfor Tripoli de siste dagene. Samtidig meldes det om at Gaddafis styrker angriper en rekke byer som er beleiret av opposisjonen.

Evakuerer sine statsborgere
Flere nasjoner jobber på spreng med å evakuere sine statsborgere fra Libya. Norske myndigheter har så langt fått ut en håndfull med nordmenn som ønsker å forlate det kriserammede landet.

- Totalt så er det ti norske borgere i Libya, og av disse så er det bare én som vi forsøker å bistå med å komme ut. De andre ønsker av ulike grunner å bli igjen, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Kjetil Elsebutangen, til Nettavisen fredag ettermiddag.

FN, Nato og EU holder krisemøter fredag for å drøfte tiltak og sanksjoner.

Kilder: Al Jazeera, Associated Press, The Independendt, BBC, The Times, CNN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere