RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sender ut dette som en bønn for Norges fremtid

Bruce Springsteen spiller og synger under minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo søndag, ett år etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011
Bruce Springsteen spiller og synger under minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo søndag, ett år etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011 Foto: Vegard Grøtt/Scanpix
Sist oppdatert:
Bruce Springsteen var beæret over spille foran nærmere 60.000 på minnekonserten på Rådhusplassen.

Søndagens minnekonsert på Rådhusplassen trakk store folkemengder til Oslo sentrum.

Politiet opplyser at mellom 50.000-60.000 mennesker hadde møtt opp på Rådhusplassen, til tross for dårlig vær i hovedstaden.

Det var lenge usikkert om Bruce Springsteen skulle synge under minnekonserten, men én time og et kvarter ut i konserten dukket han og Steve van Zandt opp og spilte en rørende versjon av «We Shall Overcome».

- Det er en ære for oss å være her i dag. Sender ut dette som en bønn for Norges fremtid, sa «The Boss» før han begynte å synge.

Det var høydepunktet i en verdig og gripende minnemarkering på Rådhuset. Laleh, Karpe Diem og Lillebjørn Nilsen var noen av de som leverte sterke framføringer.

I tillegg leste Åsne Seierstad, Karl Ove Knausgård og Frode Grytten opp nyskrevne tekster for anledningen, og Jens Stoltenberg holdt tale.

Konserten ble avsluttet av at «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg ble spilt av Kringkastingsorkesteret sammen med klokkene i rådhuset.

- Fortsette å ta vare på hverandre
Konserten ble innledet med at Tine Thing Helseth spilte «Mitt lille land» på trompet. Deretter sang artisten Laleh hiten «Some Die Young» i svært gripende framførelse.

Haddy N'jie talte deretter til forsamlingen.

- Vi skal fortsette å ta vare på hverandre. Vi skal huske de som ikke kom hjem, de som ble stjålet fra oss. Vi står her ett år senere, og vi er sammen, uttalte programlederen.

Neste på scenen var deLillos som framførte en ny sang om hendelsene den 22. juli i fjor.

- En meningsløs død for viljesterke liv, sang Lars Lillo Stenberg.

- Vi valgte rett
Deretter talte Jens Stoltenberg.

- Dette handler om at vi fyller gatene - i tillit til hverandre og tillit til det åpne samfunnet vårt. Vi hadde et valg i fjor. Vi kunne stengt oss inne bak fryktens dør, reist gjerder av mistillit. I stedet åpnet vi opp og bygde bruer av tillit. Det var vårt spontane svar på volden. Vi valgte rett, sa statsministeren.

- Det gjelder å vise kjærlighet og omsorg mens vi har livet som gave - nyte skjønnheten i en rose, nyte tonen av musikk og varmen fra venner. La oss ære de døde ved å glede oss over livet, uttalte Stoltenberg.

Innimellom framførelsene dukket det opp videoinnslag med noen av de som ble rammet av hendelsene i fjor.

Marit Larsen framførte deretter en låt sammen med Kringkastingsorkesteret, før forfatter Åsne Seierstad leste en tekst hun hadde skrevet om vitnenes forklaringer fra rettssalen.

Knausgård leste tekst
Neste post på programmet var en framførelse fra Kringkastingsorkesteret av «Kjempeviseslåtten». Haddy N'jie leste så opp meldinger fra tegninger som ble lagt ned utenfor Domkirken i fjor, før Halvdan Sivertsen og Vinni sang «Sommerfuggel i vinterland».

Karl Ove Knausgård fulgte opp med å lese en nyskrevet tekst.

- Vi må ikke glemme den 22. juli heter det. Men hva er det vi ikke må glemme? Når jeg skriver dette ser jeg for meg mine egne barn. Skulle noen kunne ta livet av dem? Ta livet av dem der de leger og krangler og slåss i hagen. Hvordan skulle det være mulig?

- Det handler om å se det vi har, det handler om å se hvem vi er. Så alle dere som er her i dag, snu dere rundt og se hvem vi er. Det er det vi aldri må glemme, leste Grytten.

Så var det Karpe Diems tur til å framføre en nyskrevet sang om 22. juli kalt «Påfugl», før Mari Boine sang på samisk.

- Det beste svar er kjærlighet

Deretter ble det vist en video med Fabian Stang.

- Vi skal aldri, aldri glemme - og aldri heller glemme at det beste svar, selv på det mest grusomme, er kjærlighet, sa Oslo-ordføreren

Bjørn Eidsvåg sang deretter en sang skrevet for anledningen «Alvøen» før Frode Grytten leste opp en tekst.

- Skyt meg i brystet, og jeg skal stå opp mot all urett.
- Skyt meg i øret, og jeg skal høre de nye stemmene synger.
- Skyt meg i hjertet, og jeg skal rope ut: Vår kjærlighet lever, sa forfatteren

Bruce kom
Det var lenge knyttet stor usikkerhet til om Bruce Springsteen skulle opptre under minnekonserten. Men kvart over ni, kom han og Steve van Zandt ut på scenen.

- Det er en ære for oss å være her i dag. Sender ut dette som en bønn for Norges fremtid, sa «The Boss».

Deretter framførte duoen «We Shall Overcome».

Lillebjørn Nilsen sang deretter «God natt, Oslo» før det ble allsang og rosevinking med «Barn av regnbuen».

Helt til slutt ble «Til Ungdommen» av Nordahl Grieg spilt av Kringkastingsorkesteret sammen med klokkene i rådhuset.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Over 50.000
Under rosemarkeringen i fjor var langt over 100.000 mennesker samlet på og rundt Rådhusplassen i Oslo for å minnes ofrene etter 22. juli. Og under søndagens minnemarkering ventet man også et høyt tilskuerantall.

- Vi håper at det blir helt fullt på Rådhusplassen. Det skal nok godt gjøres å slå oppmøtet fra i fjor, men rosetoget var en spontanmarkering, så det blir et helt annet format i år, uttalte kommunikasjonsdirektør i NRK, Tommy Hansen til Nettavisen tidligere på søndag.

Politiet opplyste til NRK at det var i overkant av 20.000 tilskuere til stede omtrent ti minutter før konserten starter, men at det var et stadig tilsig av mennesker. Under konserten ble det opplyst av det var over 50.000 mennesker til stede.

Det var imidlertid ikke veldig godt vær i hovedstaden, noe som kan ha bidratt til et lavere antall tilskuere enn ventet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere