*Nettavisen* Nyheter.

- Sender vi asylsøkere fra Nord-Korea tilbake igjen?

Foto: KRT (Reuters)

Nettavisens lesere reagerte da UDI presenterte lista over asylsøkere som må reise hjem igjen.

27.01.12 15:31

1812 asylsøkere reiste frivillig hjem igjen etter å ha fått avslag i Norge. På lista fra UDI finner vi også fire asylsøkere fra kommunistdiktaturet Nord-Korea, landet som nå angivelig styres av den unge Kim Jong-un. At Nord-Korea figurerer på lista over frivillig retur fikk flere av Nettavisens lesere til å reagere.

Totalitært regime
Nord-Korea - eller Den demokratiske folkerepublikken Korea, som er landets offisielle navn - er kjent for sitt totalitære regime og har et rykte som verdens verste land når det gjelder menneskerettigheter. Nord-Korea er også kjent for sin statlig styrte persondyrkelse rundt Kim-familien.

Vantro lesere
«Norge sendte asylsøkere fra Nord-Korea tilbake igjen?» spurte én vantro leser.

«Reagerte på akkurat det samme. Har de først greid å komme seg ut derfra....», skrev en annen.

«Er det noen som per definisjon trenger og fortjener beskyttelse, så er det vel de som greier å komme seg vekk derfra», skriver en tredje.

Nettavisen kontaktet UDI på nytt for å komme til bunns i hva som skjedde med asylsøkerne fra Nord-Korea. Der bekrefter de at fire personer med nord-koreansk statsborgerskap i fjor måtte oppgi drømmen om Norge og vende tilbake til Den koreanske halvøy, men:

- Ingen personer har returnert frivillig til Nord-Korea, understreker UDI i sitt svar.

Til naboen i sør
Asylsøkerne det gjelder dro til Sør-Korea.

UDI peker på at asylsøkere kan returneres til et annet land enn der de har statsborgerskap dersom de kan vise til fornybar oppholdstillatelse.

Ifølge International Organization for Migration (IOM) er det uproblematisk å ordne reisedokumenter til Sør-Korea for denne gruppen.

Se den komplette lista over asylsøkere med avslag som vende hjem frivillig her (PDF-dokument)

Landene representerer statsborgerskap, som i de fleste tilfeller også er det landet de reiser tillbake til. Men det finnes altså noen unntak, som for eksempel Nord-Korea.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.