*Nettavisen* Nyheter.

- Sendes jeg hjem, blir jeg hengt

REDD: Som bifil fra Uganda frykter Rogers Malagala (49) for avslaget fra UDI. Han vil anke saken sin helt til menneskerettsdomstolen i Haag, sier han til Nordlys. - Det er livsfarlig for meg i Uganda. Foto: Knut-Eirik Lindblad (Nordlys).

Norge tror ikke på at Rogers (49) er bifil.

07.06.14 19:05

Han har rømt fra verdens verste homofililover, men Norge tror ikke på at Rogers Malagala (49) vil bli forfulgt, skriver Nordlys.

Som programkoordinator for undergrunnsorganisasjonen Be Proud Coalition Uganda, kjempet Rogers Malagala (49) for rettighetene til nasjonens LHBT-minoriteter, men en telefonsamtale forandret alt.

- Jeg holdt en workshop i en av forstadene til hovedstaen Kampala. Dette foregår i hemmelighet, og vi må ta store sikkerhetshensyn. Ukene før hadde jeg mottatt trusler fra personer som sa de var ute etter livet mitt. Jeg valgte å ikke ta truslene for alvorlig, men noen viste at jeg rekrutterte til Be Proud Coalition.

- Løp for livet

De ba han melde seg til politiet. Noe Rogers visste hva innebærte, og han ignorerte dem i god tro om at de ikke kjente til verken navnet eller ansiktet hans, men under foredraget ringte telefonen.

– Det var en venn som ringte og sa jeg måtte løpe for livet. Vi var gjemt, men lokalene våre hadde blitt avslørt, og politiet var på vei for knuse møtet. Jeg ba alle rømme, så hoppet jeg på motorsykkelen min og kjørte alt jeg kunne. Vet de først hvem du er har du ingen sjans. De finner deg. Så jeg rømte til Kenya, og i Nairobi fikk jeg hjelp.

Klikk på bildet for å forstørre.

KJEMPER: Roger Malagala (49) ble avslørt som representant for organisasjonen Be Proud Coalition Uganda, som driver med opplysningsarbeid rettet mot LHBT-personer i landet. Det er nå dødsstraff i form av livstid i fengsel for homofili i Uganda. Foto: Knut-Eirik Lindblad (Nordlys).

- Vi er misfostere
Å være homofil i Uganda er nemlig fullstendig forbudt, og homohatet stikker dypt i både kultur og folkesjel. Nasjonens aviser trykker navn og bilde for å identifisere og «avsløre kjente homofile personer og deres agenda». Et kjapt søkt på nettet viser talløse bilder og filmer av angivelig homofile personer som blir drept for sin legning.

- Vi er misfostre, ikke mennesker og vil aldri bli akseptert. Selv om myndighetene reverserer lovene vil folket aldri gjøre det. Står du fram som homofil får du sparken fra jobben, familien din nekter å ha noe med deg å gjøre, og du utestenges fra samfunnet, sier Malagala til Nordlys.

UDI ga avslag

Loven straffer homofile med livstid i fengsel, og medfører strenge straffer for å ha sex med en av samme kjønn. Det er også strengt forbudt for personer eller organisasjoner å promotere homoseksualitet.

I Norge fikk Rogers Malagala sist oktober avslag på sin søknad om beskyttelse. Han er redd for, og frustrert over UDIs saksbehandling.

- Jeg har anket til UNE, og vil ta saken min helt til domstolen i Haag om nødvendig. Jeg har funnet flere feil i papirene og de har tydelig ikke forstått meg skikkelig under intervjuet. Dette virker uproft, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

SYKEBESØK: Her er Rogers Malagala på besøk ved HIV/AIDS-avdelingen til Mulago Hospital i Uganda. - Jeg observerte blant annet dehydrerte pasienter og ga råd før de fant og begynte på den rette AIDS-medisinen. Foto: Privat (Nordlys).

- Vi opererer i frykt
UDI har selv gjort undersøkelser, og sakspapirene viser korrespondanse med blant annet Den norske ambassaden i Uganda. UDI spør kontaktene om de vet eller har hørt noe om organisasjonen til Rogers. Svarene er nedslående.

- Hvordan kan den norske ambassaden vite noe om min organisasjon. Vi er veldig små og opererer under overflaten i frykt, og er langt mindre enn andre større organisasjoner i Uganda. I avslaget hevder UDI at jeg ikke har kjennskap til disse. Selvfølgelig har jeg det, og det er ingen i Uganda som vil vedkjenne seg å ha kjennskap til homofile eller LHBT-organisasjoner, raser han.

Rogers var sammen med en mann da han gikk på skolen, men da forholdet tok slutt ble han gift med en kvinne. Han har nå seks barn og ett barnebarn. Det var ikke før han begynte med aktivisme for LHBT-personer han skjønte at han ikke er heterofil. Dette mener UDI svekker hans troverdighet.

Bekrefter historien

Nordlys har vært i kontakt med både Be Proud Coalition Uganda, samt organisasjonen XminY som er basert i Amsterdam.

Sophie Schouwenaar er prosjektmedarbeider og jobber med finansiering i XminY. Hun bekrefter til Nordlys at Be Proud Coalition Uganda eksisterer og at hun kjenner til deres kamp for LHBT-rettigheter.

- Be Proud Coalition har kontaktet oss og frykter forfølgelse for arbeidet de gjør. Noen ønsker også hjelp til å rømme landet, sier Schouwenaar, og legger ved kopi av en epost fra et medlem:

- Vi håper dere kan hjelpe noen av oss med å komme oss ut av Uganda. Noen av medlemmene våre er arrestert og andre har skrekkslagne måttet evakuere hjemmene sine, lyder bønnen fra Uganda.

Klikk på bildet for å forstørre.

HILSTE PÅ PRESIDENTEN: Rogers Malagala i bakgrunnen og den tidligere presidenten av Etiopia, Girma Woldegiorgis, sentralt i midten under arrangementet ICASA 2011. UDI mener Rogers, som i flere år jobbet aktivt med AIDS-spørsmål og homofile ikke er nok profilert i arbeidet med LHBT-personer i Uganda til å bli forfulgt av myndighetene. Foto: Privat (Nordlys).

- Han jobbet for oss
Sjefskoordinator for Be Proud Coalition Uganda, Mwaka M Job, skriver følgende i en epost til Nordlys:

- Rogers var han en aktiv og hardtarbeidende koordinator for kjønnsbasert vold, samt HIV/AIDS-arbeidet vårt. Jobben hans gikk ut på å opplyse homofile ungdommer om prevensjon og HIV/AIDS-problematikk. Det gjorde at han fikk problemer med politiet. Mange av våre medlemmer har rømt til blant annet Kenya, Mexico, Sør Afrika og Kongo. De som er modige nok til å bli er tvunget til å leve under radaren i enda større grad. Rogers Malagala var en del av vår organisasjon og er bifil.

Sliter med bevis

UDI skriver i avslaget at de har lagt legningen til grunn, men mener at dette ikke er et forhold som er avgjørende for sakens utfall fordi Rogers ikke vil risikere forfølgelse ved retur til Uganda. Dette fordi Rogers ikke er kjent nok i Uganda som en rettighetsforkjemper.

– Hvordan kan jeg motbevise dette. Ja, jeg giftet meg og fikk barn, men jeg skjønte at jeg måtte ut av skapet igjen. Nå er jeg lei av å være ydmyket. Jeg dro jo i all hast og sliter med å hente bevis. Folk jeg kjenner jaktes på og lever på hemmelig adresse.

- Jeg blir hengt

- Hva skjer om du drar tilbake?

- Jeg vil bli hengt. Etter jeg har forsvunnet og rømt skjønner folk tegningen. Jeg er ekskludert fra klanen, og familien ser på meg som et misfoster. Samtidig bryr jeg meg selvfølgelig om dem. De er også i fare på grunn av meg. Framtiden ser svært blek ut, sier Rogers.

Klikk på bildet for å forstørre.

I ETIOPIA: Her ser vi Rogers Malagala lobbyere i Addis Ababa i Etiopia i 2011. Han er nummer to fra høyre og står sammen med andre representanter under lanseringen av en ny strategiplan for "The Society for AIDS in Africa." Foto: Privat (Nordlys).

UDI sier til Nordlys at de er klar over at homofile i Uganda lever under vanskelige forhold, samt at de i stor grad gi beskyttelse til homofile asylsøkere fra Uganda.

- Vi har gjort en grundig vurdering av saken til Rogers Malagala, og har kommet frem til at han ikke har et beskyttelsesbehov. Avgjørelsen baserer seg blant annet på at han har gitt motstridende informasjon i asylintervjuet, og flere opplysninger svekker troverdigheten hans. Undersøkelser vi har gjort tyder på Malagala ikke er en offentlig kjent talsperson for homofile slik han selv hevder, samt at organisasjonen han jobber for ikke er kjent for ulike aktører i det homofile miljøet i Uganda, sier avdelingsdirektør i UDI, Hanne Jendal.

Saken ligger nå hos Utlendingsnemnda (UNE) for ny vurdering, opplyser hun.

- Hvis det har kommet ny dokumentasjon i saken, og det er to kilder som støtter søkerens historie, er dette noe som bør legges frem for UNE, slik at de kan ta stilling til det, sier avdelingsdirektøren.

Les flere saker fra Nordlys her.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag