RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Sendes ut om 10-14 dager

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Men Maria Amelies advokat er klar til kamp og varsler søksmål mot UNE.

Utlendingsnemndas (UNE) avgjørelse om at Maria Amelie ikke har noe beskyttelsesbehov i Norge og ikke kan få opphold på humanitært grunnlag er fattet på feil grunnlag. Det hevder 25-åringens advokat Brynjulf Risnes. Han mener nemnda på selvstendig grunnlag bør omgjøre vedtaket og vil om nødvendig gå til søksmål mot UNE.

- Fattet på feil grunnlag
- Jeg håper UNE selv ser at avgjørelsen de har tatt bør omgjøres, hvis ikke må vi gå til sak. Vi kan ikke la en utvisning skje på det grunnlaget som nå foreligger, sier Risnes til Nettavisen.

Advokaten mener det er flere forhold som er kritikkverdige og nevner to:

- Hun har blant annet ikke fått uttale seg og fått framstilt sin versjon av saken i et intervju, noe som er standard prosedyre i slike saker. UNE har også oversett flere viktige momenter. Loven legger opp til at det skal gjøres en vurdering av både negative og positive forhold. Det som kan tippe vektskålen i en annen retning enn avslag er blant annet om du kom til Norge som barn, hvilken tilknytning du har opparbeidet deg til Norge, hvorvidt du kan språket og så videre. Hvis du scorer høyt på disse tingene, er det slik at loven sier at du skal få bli, hevder Risnes.

Vil snu alle steiner
Risnes sier han nå vil snu alle steiner i et forsøk på få omgjort utvisningen av Maria Amelie. Søksmål mot UNE og et brev til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg er noe av det som vurderes.

Politiets utlendingsenhet har antydet at Maria Amelie vil bli uttransportert i løpet av 10 til 14 dager, og advokaten sier han har tenkt å bruke tida godt.

- Om hun blir sittende noen dager i fengsel, er ikke det så farlig, om vi kan få til en omgjøring av vedtaket, sier han.

Sitter fengslet på Trandum
Maria Amelie sitter fengslet på Trandum og er ifølge advokaten fortvilet og redd.

- Samtidig klamrer hun seg til håpet, sier han.

Risnes sier hun frykter for å bli sendt til Russland. Foreldrene flyktet i sin tid med sin datter fra Vladikavkaz i Nord-Ossetia til Norge via Finland. Maria Amelie frykter ifølge advokaten at tråder fra fortiden kan innhente henne om hun blir sendt til Russland.

Sto fram som ulovlig innvandrer
Fem personer fra Politiets utlendingsenhet (PU) pågrep onsdag kveld Maria Amelie med sikte på å tvangsreturnere henne til Russland etter at hun har bodd ulovlig i Norge i åtte år. Maria Amelie, som ikke er hennes egentlige navn, kom i fjor med boka «Ulovlig norsk», der hun avslørte seg selv som papirløs, ulovlig innvandrer og fortalte om hvordan hun kom hit som barn sammen med foreldrene, som fikk avslag på sin asylsøknad. De lever i dag i skjul i Norge.

Pågripelsen av 25-åringen onsdag har utløst sterke reaksjoner.

Fredag formiddag er det varslet en ny demonstasjon i Oslo til støtte for Maria Amelie, denne gangen foran Slottet.

Boken trykkes på nytt
Det er fire måneder siden Maria Amelie kom ut med boken «Ulovlig norsk» på Pax forlag.

- Nå har vi ikke et eneste eksemplar igjen på lager. Interessen for hennes sak hos det norske folk er enorm, sier informasjons- og markedssjef i forlaget, Alexander Opsal, til Nettavisen fredag.

- Hva synes du er det sterkeste med denne boken?

- Det er hennes dagbokskildringer, hvor vi møter en normal jente i en unormal situasjon, som viser seg å være ekstremt dyktig. Samtidig kommer frykten hennes for å bli tatt, klart frem, sier Opsal.

- Uten nasjonalitet
«Den første tiden i Norge var jeg et menneske ikke bare uten et land og identitet, men også uten nasjonalitet. Jeg var i limbotilstand, havnet mellom loven og «uloven», virkeligheten og uvirkeligheten. Det var bare opptil meg å bygge meg selv opp - stein for stein, knytte meg til venner og steder og til slutt vite hvem jeg var og hvor jeg virkelig var «hjemme»,» skriver Maria Amelie i boken.

Dette var ikke lett for henne:

«Det var vanskelig fordi i de første årene var «hjemme» en flyktig følelse, en stemning, en lukt. Det fantes øyeblikk i livet mitt da jeg ikke visste hvor «hjemme» var. Det fantes øyeblikk da det var så sterkt og så innlysende. Men for det meste lette jeg bare etter denne følelsen av «hjemme». Jeg ønsket ikke å høre spørsmålene som jeg fikk og får så ofte. «Hvor kommer du fra?» og «Hva flyktet dere fra?» og «Hvor mange år har du bodd i Norge?» gjorde og gjør fortsatt vondt å høre gang på gang. Hvordan kan jeg bli integrert og være en del av Norge hvis jeg gjennom alle mine år her blir minnet på at jeg kommer fra et annet sted, at jeg er fra en annerledes kultur. Jeg ønsket så inderlig å bli integrert her på tross av jeg hele tiden ble plassert i innvandrerbåsen.»

Forlaget ønsker ikke å si noe om familiebakgrunnen til Maria Amelie.

På Facebook er det i løpet av kort tid 72.284 personer som støtter oppfordringen: «Sette Maria Amelie fri».

Amnesty: - Foreldrene tok valget
Amnesty reagerer med sjokk og avsky på arrestasjonen og den planlagte utsendelsen av Maria Amelie.

- Hennes sterke tilknytning til Norge siden hun var barn burde gi henne opphold, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

- Det er slik at foreldrene til Maria Amelie har tatt de valgene som bryter norsk lov for henne mens hun var mindreårig. Siden har Amelie fortsatt å leve i denne gråsonen etter at hun ble voksen. Noe annet kan ikke være å forvente av et menneske som har vært på flukt siden hun var et barn, og som hadde knyttet sterke bånd i og til Norge, sier Egenæs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere