*Nettavisen* Nyheter.

- Sendte rombarna ut for å stjele med spesialsydde skjørt

Foto: Politiet (Bergensavisen)

Skal ha utnyttet fire mindreårige jenter til å stjele fra butikker, tigge og selge falske gullvarer.

21.02.12 21:25

Tirsdag ble det kjent at statsadvokaten i Hordaland har tatt ut tiltale mot tre kvinner og tre menn i alderen 20 til 46 år for menneskehandel.

Ifølge påtalemyndigheten skal de tiltalte ha utnyttet fire mindreårige jenter til å stjele fra butikker, tigge og selge falske gullvarer forskjellige steder i Norge og Sverige i løpet av et par år frem til oktober 2010.

Omfattende sak

Tre av de tiltalte er også anklaget for seksuelle overgrep mot noen av sigøynerbarna.

Hordaland politidistrikt har etterforsket saken siden høsten 2010, da de tiltalte ble pågrepet og fengslet.

Saken kommer opp for Bergen tingrett til våren, og det er satt av tolv uker i retten.

Det har vært en omfattende sak med etterforskning og avhør både i Norge, Sverige og Romania. Det fins ingen lignende saker i samme omfang her i landet

– Det har vært en omfattende sak med etterforskning og avhør både i Norge, Sverige og Romania. Det fins ingen lignende saker i samme omfang her i landet, sier Oma til BA.

Spesialsydde skjørt

De tiltalte har hele tiden nektet straffskyld for menneskehandel og overgrep, og de mener at de har levd etter og fulgt en tradisjonell sigøynerkultur.

Politiet har blant annet vist til at barna brukte spesialsydde skjørt da de stjal fra butikker, men dette hevder familien er helt ordinære klesdrakter romfolket har brukt i årevis.

Statsadvokat Oma avviser at påtalemyndigheten har forsøkt å statuere et eksempel for å straffe omreisende østeuropeere.

- Romkulturen er ikke en ensartet kultur, og dette er ikke noe angrep mot deres levesett som sådan. Vi mener vi har dekning for det som står i tiltalen, men det betyr ikke at alle romfolk utnytter mindreårige, sier Oma til BA.

De fire fornærmede barna som er nevnt i tiltalen er i dag i alderen 14 til 18 år.

I tiltalen har statsadvokaten tatt forbehold om at det idømmes erstatning til barna, og inndragninger av en bil, falske gullringer og smykker og mobiltelefoner de mener er brukt i den kriminelle virksomheten.

Les flere saker i Bergensavisen her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.